Geld besparen en bezuinigen op niet noodzakelijke dingen is leuk! Je houdt zoveel geld over om leuke dingen te doen of om nieuwe ervaringen te beleven. En het afbetalen van schulden met het geld dat je bespaard hebt, voelt bevrijdend. Maar je kunt ook te ver gaan in besparen en bezuinigen. Dan doet het meer kwaad dan goed, want goedkoop is vaak duurkoop. Op 12 maart was ik jarig, daarom hier 12 dingen waarop je nóóit zou moeten bezuinigen en besparen.

1. Gezond eten

Het is voor de hand liggend om als eerste te besparen op je boodschappen, op het moment dat je krap bij kas zit. En dat is ook een logische gedachtegang, want het is een van de makkelijkere dingen die je kunt doen. Bijvoorbeeld door alleen maar producten te kopen die in de aanbieding zijn. Maar toch is het niet altijd slim. Gezond eten is vaak duurder dan ongezond eten. Ik heb gemerkt dat een zak snoep soms goedkoper is dan een zak appels en dat is jammer of, als je lifestyle dat toelaat, biologisch vlees. Maar ongezond eten lijdt tot duurdere uitgaven zoals ziektekosten of de tandarts wanneer je eenmaal lichamelijke klachten ontwikkelt. Dus maak vooral gezonde keuzes en geef een paar euro meer uit!

2. Goede schoenen en bh’s

In het kader van lichamelijke klachten, koop beter goede schoenen en bh’s dan de goedkopere. De kwaliteit van deze kledingstukken verschilt aanzienlijk en dat merk je direct aan je lichaam. Als je schoenen niet goed zitten, kan dat als gevolg hebben dat je teennagels ingroeien of dat je rugklachten ontwikkelt. Bij goedkope bh’s van lage kwaliteit is er ook een risico op rugklachten, want je hebt geen steun. Gezien de fysiotherapeut vaak niet volledig vergoed wordt (en de pedicure ook niet), zullen deze kosten uit je eigen zak betaald moeten worden. En dat is veel duurder dan kwaliteitsschoenen of ondergoed!

3. Je matras en kussen

Ook bij dit punt is er een risico op rugpijn en gewrichtspijn. Maar dat is in dit geval niet het ergste. Als je een goedkoop matras en kussen koopt van een lagere kwaliteit is het gevolg dat je slecht slaapt. Een slaaptekort kan heel veel geld gaan kosten. En nee, ik bedoel niet aan slaappillen. Te weinig of slecht slapen kan ervoor zorgen dat je minder verstandige beslissingen neemt, omdat je inschattingsvermogen vermindert. Dat kan veel geld kosten als je in onderhandeling bent over bijvoorbeeld over iets dat je koopt of verkoopt. Daarnaast kan een slaaptekort ook leidt tot verkeersongelukken, omdat je niet helemaal wakker en alert bent. En de kosten die je moet maken wanneer je iemand aan gort rijdt doen pijn in je portemonnee!

4. Haar- en nagels

Veel mensen knippen of verven hun haar zelf, werken zelf hun dreadlocks bij en geven zichzelf een manicure. Dat is prima, als je weet waar je mee bezig bent. En dat is heel vaak niet het geval. In een gesprek met Melinde van MelzNailz (een super getalenteerde nagelstyliste) kwam naar voren dat potentiële klanten vaak vinden dat wij (nagelstylistes en dreadlockspecialisten) erg duur zijn. Veel mensen staan er niet bij stil dat wij heel veel tijd hebben besteed aan het volgen van (vak)opleidingen en het opdoen van ervaring, belasting moeten afdragen, zelf voor ons pensioen moeten sparen en allerlei andere kosten hebben die ons tarief uiteindelijk terugbrengt tot soms net iets boven minimumloon. Er zijn goedkopere opties, dat klopt. Maar dan moet je niet versteld staan als je haar uitvalt of je nagelschimmel oploopt. Goedkope salons en studio’s hebben mensen in dienst met weinig tot geen ervaring en draaien vaak productie. Ze hebben geen liefde of zorg voor hun klanten en geen passie voor het vak. Ze gebruiken vaak goedkope producten die op lange termijn veel schade kunnen opleveren aan je gezondheid en je zelfvertrouwen. En dat zie je terug in de rijs. Het is sowieso leuker om kleine ondernemers te steunen dan om ketens te sponsoren. Het beste is dus om iets meer te investeren in de verzorging van je haar en nagels.

5. Anticonceptie

Als je (nog) geen kinderen wilt, lijkt het me verstandig dat je niet bezuinigt op anticonceptie. Gebruik gewoon het voorbehoedsmiddel van jouw voorkeur of houd je kleren aan. De pil en condooms worden vaak niet (volledig) vergoed, maar een kind is veel en veel duurder dan wat jij kwijt zou zijn aan anticonceptie. Ohja, en ivf-behandelingen die je nodig hebt omdat je onvruchtbaar bent geworden door een soa, zijn ook stervensduur. Doe verstandig, zou ik zeggen.

6. Trouwfotografie

Je trouwt maar twee keer toch? Grapje. Maar het cliché dat je maar één keer trouwt en de rest van je leven samen blijft met die partner is niet meer representatief voor deze tijd. Vind ik jammer. Toch vind ik dat je er wel voor moet gáán. Op veel dingen die bij een bruiloft komen kijken, kan echt wel flink bespaard worden. Maar ik vind foto’s of video’s daar niet bij horen. Op foto’s en video’s staan de herinneringen waar je blij van moet worden wanneer je ze terugkijkt. Als de kwaliteit daarvan slecht is, of als ze ronduit saai zijn, dan zorgt dat toch voor een domper op de sfeer. Zoek een getalenteerde fotograaf met passie voor het vak die foto’s maakt in jouw unieke stijl of smaak. Bezuinig niet op deze herinneringen, want een goed humeur is meer waard dan je besparing hierop.

7. Fietssloten

Fietsendieven worden steeds slimmer in wat ze doen. Ik ben zelf al drie fietsen kwijtgeraakt aan diefstal. Eentje toen ik nog in Spijkenisse woonde (tijdens mijn krantenwijk) en twee toen ik in Utrecht woonde. Daar heeft een zwerver trouwens geprobeerd mijn fiets aan mij terug te verkopen. Een nieuwe fiets kopen is een dure grap, ook als je die steeds tweedehands haalt. Dus wees slim en investeer in een fietsslot van hoge kwaliteit.

8. Cosmetische chirurgie, tatoeages en piercings

Wil jij voor het leven verminkt zijn? De rest van je leven voor gek lopen? Nee? Dan zou ik op zoek gaan naar een kundige, ervaren cosmetisch chirurg, tattoo-artist of piercer. Niet alleen ben je dan niet verminkt, maar de kans op infecties (en amputaties) wordt aanzienlijk kleiner! En zeker als je wakker wilt worden na je narcose na je ingreep bij de chirurg, ga dan niet naar een goedkope slager kliniek!

9. Dingen waarvoor je moet betalen

Zet je je auto neer op een plek waar je moet betalen? Maak je een ritje met het openbaar vervoer? Betaal dan gewoon wat er gevraagd wordt. Die paar euro die je dan kwijt bent valt echt in het niet bij de boetes die ze opleggen als je hierop probeert te bezuinigen. Dit staat overigens los van mijn mening over betalen voor het parkeren. Ik betaal echt liever niet nog eens 70 euro voor 10 minuten parkeren!

10. Fooi

Ik snap dat je even geen geld hebt om met geld te strooien. We kennen die situatie allemaal! Maar fooi geven is wel een hele mooie manier om je waardering te uiten naar iemand of om te laten weten dat je ergens om geeft. En dat allemaal zonder dat het van je kostbare tijd af gaat. Dikke kans dat mensen zich jou herinneren als ‘die gierige’ en dat kan negatieve gevolgen hebben voor jouw humeur, welzijn en soms zelfs gezondheid en financiële situatie. Dus probeer sociaal te doen en geef fooi wanneer dat gepast is.

11. Gezondheidszorg

Niet naar de dokter gaan als je wel moet is een erg slecht idee. De kans bestaat dat je lelijke, pijnlijke infecties krijgt, te lang rondloopt met een botbreuk of dat je het zelfs niet overleeft. Ook het kiezen voor een ‘stofnaam’ van een medicijn kan erg onverstandig zijn. Mensen bij de apotheek zeggen wel dat het “exact hetzelfde doet als de merknaam” van het medicijn, maar – en ik spreek uit ervaring – dat is echt niet altijd zo. Ik heb zelfs van meerdere mensen gehoord dat de ‘stofnaam’ voor veel ergere bijwerkingen kan zorgen dan de ‘merknaam’. Bespaar hier dus niet op, ook al wordt het medicijn van jouw keuze niet vergoed!

12. Waardevolle niet-noodzakelijke uitgaven

Je bent inmiddels op een aantal dingen bezuinigd in je uitgavepatroon. Maar je bent nog niet tevreden over wat je overhoudt aan het einde van de maand. Dus je denkt: ‘met minder mb’s red ik het ook wel’ of ‘Ik kijk maar 4 dagen per week Netflix, dus ik kan best zonder’. Mijn advies: doe het niet. Beter gezegd: als je weet dat je het met minder mb’s niet uitkomt aan het einde van je bundel of als series kijken of jouw qualitytime is met je vrienden, bezuinig hier dan niet op! Als iets je gelukkig maakt en dat gene kan niet op een andere manier, dan is dit het waard om (meer) geld aan uit te geven. Dit geldt ook voor (dure) hobby’s die niet goedkoper kunnen zoals huisdieren houden of musicals bezoeken. Dus neem gewoon een duur televisieabonnement als je niet zonder formule 1 kan. Zoals ik bij punt 6 al zei, een goed humeur is heel veel waard. Wanneer je je goed voelt, maak je vaak betere (financiële) beslissingen dan wanneer je gefrustreerd bent omdat je niet kan doen waar je van houdt. Dus bespaar hier niet op!

 

Wat vind jij van deze lijst? Waarop zou jij absoluut niet willen besparen in het kader van goedkoop is duurkoop?

Titelfoto van Pixabay.com

2 Reacties

 1. Michael P. Timisela

  Ik zelf zou niet besparen op muzieklessen en gitaar(apparatuur). Om er een paar te noemen..

  Antwoord
  • Meghan - O.N.S.

   Hey Michael,

   Dit zou kunnen vallen onder dure hobby’s inderdaad.
   Maar je zou bijvoorbeeld wel tweedehands gear kunnen aanschaffen, of wanneer die spullen in de aanbieding zijn (opheffingsuitverkoop?). Of een stagiair vinden om lessen bij te nemen in plaats van een volleerd muzikant.

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Share This