Sinds ik actief bezig ben geweest met de KonMari methode, heb ik steeds meer mensen online gevonden die zich minimalist noemen. Dat leek mij ook wel wat! Ik ben al 3 jaar bezig met het wegdoen van spullen en ik breng ook steeds minder mijn huis binnen. Zo geldt ook voor kleding. Maar nu zat ik met het volgende probleem: ik heb zoveel kleding weggedaan, dat ik nu geen setjes meer kan maken! Toen vond ik het concept van de capsule wardrobe. Wat is dat? Waarom heb je er een nodig en hoe werkt dat?

Wat is een capsule wardrobe?

Je hebt een capsule wardrobe wanneer je een beperkt aantal kledingstukken in je kast hebt die allemaal bij elkaar passen. Je kunt bij wijze van spreken dus je kast opendoen (of binnenlopen) en geblinddoekt één willekeurig shirt, één broek en één paar schoenen pakken en aantrekken en dan ben je klaar.

Heb je wel eens gehoord van Project 3/33? Dat is dat je 3 maanden lang (1 seizoen) gebruik maakt van slechts 33 kledingstukken en accessoires. Dus het totaal van kledingstukken, riemen, tassen, schoenen, hoeden, petjes en sieraden is 33. Dat is denk ik het meest bekende voorbeeld van een capsule wardrobe. En dat werkt ook heel goed als je in een land woont met 4 duidelijke seizoenen. Dus in Nederland werkt dat wat minder goed.

Een ander voorbeeld is een personal uniform. Dat is wanneer je elke dag hetzelfde draagt. Je hoeft dan niet in vuile kleren rond te lopen. Je koopt gewoon 5 dezelfde shirts/broeken/truien en bijvoorbeeld 2 paar dezelfde schoenen, zodat je de hele week hetzelfde aan kan, voordat het in de was gaat. Steve Jobs, Mark Zuckerberg en Barack Obama hebben dit concept heel goed onder de knie.

Waarom een capsule wardrobe?

Het voordeel van project 3/33 is dat je alle kledingstukken die je hebt, daadwerkelijk draagt. Als na een jaar blijkt dat je sommige kledingstukken alsnog niet gedragen hebt, is er geen reden dat je dat nog in je bezit hebt. Op marktplaats ermee! Ook kan je dan zien dat je veel meer van bepaalde kledingstukken houdt en misschien zit daar wel een lijn in. Draag je misschien teveel kleren die helemaal niet jouw stijl zijn? Aan de hand van de kledingstukken waar je het meest van houdt en waar je je het meest prettig in voelt, kan je een eigen kledingstijl ontwikkelen.

Een personal uniform heeft als voordeel dat je nooit hoeft na te denken wat je ‘s morgens aandoet. Je kunt je meteen aankleden zonder keuzestress! Elke keuze die je niet hoeft te maken, maakt ruimte voor veel belangrijkere keuzes die je die dag nog moet maken. Succesvolle mensen weten dit! Vind je het saai om elke dag hetzelfde te dragen? Dan kan je variëren met riemen, tassen, schoenen, hoeden, petjes, je kapsel en eventueel make-up.

Je kunt natuurlijk ook ‘gewoon’ kleren in je kast hebben die allemaal bij elkaar passen. Geen personal uniform en geen 3/33. Maar dat je jezelf nog steeds kunt aankleden zonder daar echt bij stil te staan. Of je kunt de twee methodes combineren: een personal uniform voor thuis en een 3/33 voor op het werk, of andersom.

Hoe minder kleren je ‘nodig hebt’, hoe meer geld je bespaart. Daarnaast heb jij een veel kleinere impact op het milieu en draag je veel minder bij aan kinderarbeid in de kledingindustrie. Je vermindert zoveel keuzestress zodat je je energie en je creativiteit voor belangrijkere dingen kunt gebruiken de rest van de dag. Of je kunt die creativiteit juist kwijt in het uitzoeken van accessoires van de dag.

Hoe maak ik een capsule wardrobe?

Ik zal je stapsgewijs uitleggen hoe je een capsule wardrobe maakt.

Stap 1: Ruim op

Je begint met het maken van een capsule wardrobe door het opruimen en uitmesten van je kledingkast. Hiervoor kan je een aantal erg goede methodes gebruiken:

Doe alle kledingstukken weg die niet…

  • … passen;
  • …. meer te herstellen zijn;
  • … meer in de mode zijn en ook niet meer terug komen;
  • … bij jouw stijl of persoonlijkheid passen;
  • Etc.

Kijk goed naar wat je weg doet. Waarom vind je de kleren niet leuk meer? Is het voornamelijk een bepaalde kleur? Een bepaald merk? Onthoud dat je dan in die kleuren of van dat merk geen nieuwe kleren meer koopt, want de kans is groot dat je die dan ook niet zal dragen.

Heb je geen zin om naar de stomerij te gaan? Doe dan de kleren weg die niet in de wasmachine kunnen en koop ook alleen nieuwe kleren die je niet hoeft te laten stomen.

Houd rekening met je lifestyle. Als je heel netjes op je werk moet verschijnen, is het niet heel handig om je broekencollectie uit uitsluitend joggingbroeken te laten bestaan.

Stap 2: Weesjes wegdoen

Een wees is een kledingstuk dat nergens anders bij past. De tweede stap is om de deze weg te doen. Met weesjes in je kast ben je geneigd om weer nieuwe kleren te kopen, zodat je de wees kunt aandoen. Dit heeft als gevolg dat je dus juist meer kleding hebt om uit te kiezen in plaats van minder. Plus dat je die kleren alleen met elkaar kunt dragen en niet met andere kledingstukken. Dat is juist het tegengestelde van een capsule wardrobe.

Stap 3: maak combinaties

Daarna is het tijd om combinaties te maken. Kijk welke kledingstukken je met veel andere kledingstukken kan combineren. Als een broek of rok gecombineerd kan worden met bijvoorbeeld 5 shirts, ben je goed bezig. Dit geldt ook voor accessoires. Let op kleuren, materialen, patronen/prints en seizoenen bij het uitzoeken van combinaties. Niet alles past bij elkaar, ook al vinden we dat soms wel! Het is handig om een jurk wel te matchen met meerdere vesten en meerdere leggings, voor wanneer het fris is buiten of wanneer blote armen of benen niet gepast zijn.

Stap 4: vul aan

Als laatste stap vul je jouw kledingkast aan. Niet zomaar roekeloos gaan shoppen, anders kan je weer opnieuw beginnen. Maar als je bijvoorbeeld geen spijkerbroek hebt (of geen zwarte broek), of heb je al je riemen weggedaan? Dan kan het handig zijn om die nog even te gaan halen. Kijk naar wat je het vaakst draagt. Wat vind je daar zo fijn aan? Voel je je er jezelf in? Maakt het je langer, korter, breder, smaller? Gaat je gezicht stralen van de kleurtinten? Zit het materiaal super lekker? Als je daar een beeld van hebt, kan je eventueel meer van dat soort kledingstukken aanschaffen. Maak daarbij altijd een lijst!

Extra tips

  • Alles wat je niet tegelijkertijd kan dragen, hoeft niet bij elkaar te passen. Denk hierbij aan rok+jurk, broek+rok/jurk, trui+vest, schoen+slippers, jas/jack, etc.
  • Ondergoed mag je zelf weten 😉
  • Als je een driekleurige broek hebt, koop/bewaar dan shirts, truien of vestjes in elke kleur (eventueel plus zwart of een wittint) zodat je die broek met 3, 4, of 5 shirts/truien kunt dragen;
  • Koop kleren die je op meerdere manieren kunt dragen, zoals deze YouTuber heel succesvol liet zien. Anders is hier nog een ander voorbeeld. Dit werkt het best met maxiskirts, shirtdresses en maxidresses.

Heb jij al een capsule wardrobe? Vond je het lastig of makkelijk om die samen te stellen?

Heb je wat aan deze tips en ga je het proberen?

xM. 

Titelfoto van Pexels.com

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Share This