In een (les)programma genaamd Mastering Your Mindset dat ik volg bij John Assaraf en zijn team over het verkrijgen van financiële vrijheid (en overvloed), komt uiteraard het onderwerp doelen stellen prominent aan de orde. Ik krijg les in het stellen en behalen van doelen op alle gebieden van het leven, niet alleen op het gebied van geld. Het categoriseren van doelen is een belangrijk onderdeel van de kunst van het behalen van doelen. Hieronder laat ik in grote lijnen zien wat ik daarover geleerd heb.

Happy, healthy, wealthy

Topondernemer Jim Bunch is een vriend van John Assaraf en geeft een aantal lessen (laten we het gastcolleges noemen) in het programma. Hij legt uit dat je in je leven kunt kiezen tussen de unhappy, sick and broke-game (life by default), of de happy, healthy, wealthy-game (life by design). Hij gaat in op het verdelen van doelen en het doen van affirmaties in drie categorieën: happy, healthy en wealthy. 

Happy is alles wat je blij maakt. Hij zegt dat dat bestaat uit plezier opzoeken en pijn elimineren. Denk hierbij aan leuke dingen doen met vrienden, familie, je partner of natuurlijk alleen. Neem afstand van een slechte relatie, beoefen een hobby of doe iets wat past bij je passie. Ben je te druk met werken en je bent ontzettend gestrest, stel dan een happy-goal. Als je elke dag een iets doet wat je blij maakt, ben je een stuk productiever tijdens het bereiken van je andere doelen!

Healthy is gezondheid. Als je lichaam niet gezond is, kan je niet focussen op wat je moet doen en geen een bijdrage leveren aan de maatschappij. Gezondheid bestaat volgens hem uit voeding, slaap en beweging. 

Wealthy is rijkdom. Dit onderdeel bestaat uit geld verdienen (cashflow creation), geld managen (cashflow management) en geld investeren (cashflow investment). Hij vindt geld management het belangrijkste onderdeel (geef minder uit dan je verdient) en daar ben ik het absoluut mee eens. 

Het S.E.M.P. model voor succes 

 John Assaraf heeft het SEMP-model bedacht. Dit staat voor Spiritual, Emotional, Mental en Physical. De doelen worden dus gesteld op spiritueel, emotioneel, mentaal en fysiek (lichamelijk). Hij is ervan overtuigd dat elk aspect van je leven in een van deze gebieden valt.

Spiritueel

Het verschil tussen spiritualiteit en religie is volgens hem dat er bij een religie daadwerkelijk een godheid of meerdere goden moeten zijn (welke dan ook) die vereerd moet worden. Er zijn ook regels aan de hand waarvan je je leven moet lijden. Spiritualiteit aan de andere kant is je bewust zijn van de oneindige intelligentie die overal om jou heen is en die in jou zit, bijvoorbeeld energie of het universum. Er zijn niet per definitie leefregels om je aan te houden. Als voorbeeld geeft hij dat vleermuizen en slangen deze energie dus wel zien, wij mensen (nog) niet. We zouden meer stil kunnen staan bij het feit dat wij allemaal onderdeel zijn van een veel groter geheel.

Emotioneel

Er zijn 6 basisemoties (waaronder de 4 b’s): blij, bang, boos, bedroefd (verdriet), verrast en walgen. Je emoties bepalen je gevoelens en daardoor je gedrag. Emoties en gevoelens zijn puur signalen om ons te laten weten wat er aan de hand is. Daardoor weten we wat we wel en niet moeten doen. Als er emoties (in je brein), gevoelens (in je lichaam) of sensaties (op je lichaam) zijn die niet in lijn zijn met wat er daadwerkelijk aan de hand is, moet je er dus een andere betekenis aan geven. Dit zie je vaak bij angst, mensen worden vaak bang voor dingen die in principe niet levensgevaarlijk zijn. We hebben dan de situatie aan incorrecte emoties of gevoelens gekoppeld.

Mentaal

Onder mentaal valt onder andere je mindset. Hoe denk je over het leven? Of hoe sta je in het leven? Als je gelooft dat je de rest van je leven ongezond, ongelukkig en arm zult zijn, bijvoorbeeld omdat jij ervan overtuigd bent dat je geen geluk, gezondheid of rijkdom verdient dan zal dat ook zo zijn. Andersom geldt hetzelfde. “If you increase your window of possibility, you will increase your window of probability”, aldus John. Oftewel, als je je mogelijkheden vergroot, is de waarschijnlijkheid van slagen groter. Behalve je mindset zijn er nog meer onderdelen die onder mentaal vallen: je waarnemingen, opvattingen, wilskracht, verbeeldingskracht, waar je je op focust of concentreert en bijvoorbeeld hoe erg of hoe snel je je laat afleiden.

Fysiek 

Fysiek is je gehele lichaam, van binnen en van buiten. Alle organen en botten, gewrichten en bloed. Eet je gezond? Beweeg en slaap je genoeg? Drink je niet te weinig water? Hoe krijg je je lichaam in actie zodat gewenste resultaten volgen? Hoe genees je van een zware ingreep of stressvolle tegenslag? Alles wat met je lichaam en gedrag te maken heeft, hoort bij fysiek. Hierbij horen ook het observeren van je eigen lichaam en sensaties en mediteren.

 

De ‘9 environments of you’

Dit model wordt ook wel de ‘9 enrironments for success’ genoemd en is oorspronkelijk bedacht door Thomas Leonard (1955 – 2003), maar dan met 7 environments. Wij kennen dit model omdat dit bekend is gemaakt door Jim Bunch. De gebieden zijn:

Jij

Het eerste gebied heet ‘jij’, maar is in principe geen echt gebied. Het is je levensenergie, of als je religieus bent, je ziel of geest. Dit is het gedeelte dat  altijd was en altijd zal zijn, je kern of bron. Het is het gedeelte dat je leven geeft. Dit gebied verandert niet en is daarom geen officieel onderdeel van de 9 gebieden. 

1. Memetics

Dit zijn al je ideeën die door je hoofd gaan. Meningen, concepten, alles je ooit gedacht hebt, hoe je over jezelf of over het leven denkt, je overtuigingen. Alle informatie en kennis die je opdoet uit educatie, mentorschap, boeken die je leest, culturele normen. Dit alles kan dus zowel positief als negatief zijn. Alles wat mensen tegen jou gezegd hebben over jou (ongeacht of je het daarmee eens bent of niet). 

2. Lichaam

Alles van je voeding, beweging en slaappatroon valt onder dit gebied. Dit is voor de meeste mensen het makkelijkst om aan te werken.

3. Zelf

Je innerlijke zelf bestaat uit krachten, kernwaarden, vaardigheden, sterke kanten, persoonlijkheid, gaven, talenten en emoties.

4. Spiritueel

Dit betekent je connectie met een hogere kracht, of dat nou een godheid is of niet. Je rituelen, geloof en het gene waardoor je weet wat je roeping of doel in je leven is, vallen allemaal in dit gebied.

5. Natuur

Natuur is alles wat leeft. De dieren en planten, de plek waar je leeft (qua temperatuur, klimaat of geografie). De seizoenen en de temperatuur hebben invloed op hoe we ons voelen. Zo ook bijvoorbeeld het aantal uren licht per dag.

6. Fysiek

Dit is je fysieke omgeving, zoals je huis, kantoor, geluiden, meubels en technologie, alles wat om je heen is. Hoe jij je wilt voelen of hoe je wilt leven, zo moet je fysieke omgeving er ook uitzien. 

7. Financieel

Je geld, verzekeringen, investeringen vallen onder je financiële gebied en eventueel je team (werknemers) en financieel adviseurs. Als je je financiële omgeving verbetert, zie je vanzelf meer mogelijkheden en kansen die je kunt aangrijpen voor financieel succes. 

8. Netwerk

Onder netwerk valt iedereen met wie je dagelijks omgaat zoals collega’s en studiegenoten. Bij welke verenigingen en groepen hoor je? Kijk naar wie er in je vriendenlijsten staat. Van wie ontvang je nieuwsbrieven? Wie zijn je klanten en bij wie ben jij zelf klant? Inspireren al deze mensen je? Je bent zelf een gemiddelde van de 5 personen met wie je het meest omgaat. Ga dus om met mensen die al zijn wie, wat of waar jij wilt zijn. 

9. Relaties

Familie, vrienden, je partner, huisdieren en je mentors vallen allemaal onder je relaties. Als je het gevoel hebt dat iemand je uitput (of erger), is het tijd om hem of haar los te laten. Dit is het moeilijkste gedeelte, omdat al deze mensen zelf ook 9 gebieden hebben. Verander daarom eerst de andere gebieden, dan gaat de rest vanzelf makkelijker.

Teveel mensen denken vanuit wilskracht en discipline, maar je kunt beter je gebieden verbeteren, dat is een stuk makkelijker. Als mensen hebben wij een directe relatie met onze ‘gebieden’. Verander je één aspect, worden andere gebieden daar ook door beïnvloed.

Wat vind jij van deze 3 manieren van doelen stellen? Welke vind jij het meest handig om mee te werken en waarom?

xM.

Titelfoto van Pexels.com

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Share This