Ik heb best veel huisdieren heb (gehad). Los dat dat voor mij een passie en hobby is waar ik mijn creativiteit in kwijt kan, heeft het ook een ander doel. Huisdieren kunnen je namelijk helpen bij stress, neerslachtigheid en paniekaanvallen of -gevoelens.

Honden

Ik ben iemand die het liefst binnen zit. Buiten is namelijk de grote boze wereld. Daar zijn allerlei factoren en risico’s die beangstigend kunnen zijn. Je weet nooit wat je kunt verwachten. Ik ga nooit zonder goede reden naar buiten. Als ik ergens naartoe moet, heb ik geen keus. Maar anders wist ik het wel. Veel mensen vertellen mij ook dat ze angsten en paniek ervaren in het openbaar vervoer. Ik krijg zelf soms paniekaanvallen in supermarkten of grote overdekte winkelcentra.

Wat daarbij kan helpen is een hond.

Allereerst zijn lichaamsbeweging, frisse lucht en zonlicht goed voor je gezondheid. Nu je een hond hebt, heb je geen keus meer dan naar buiten te gaan. Lopen, rennen, fietsen, steppen, zwemmen, hondensport… De mogelijkheden zijn eindeloos!

Een hond geeft natuurlijk niet alleen gezondheid, maar ook afleiding. Toen ik een hond had (Dave), durfde ik wel in drukkere gebieden te lopen, want ik kon mij focussen op Dave. Ik hoefde niet te kijken naar gezichten van andere mensen en ik ontving ook minder prikkels.

Daarnaast is er ook een sociaal aspect. Als je niet makkelijk contact legt met andere mensen, heb je met een hond meer kans op een praatje. Zeker met andere baasjes in het park of op een hondenschool.

Het is keer op keer bewezen dat beweging, zonlicht (vitamine D) en vriendschappen goed zijn voor je mentale gesteldheid. Maar een hond is natuurlijk ook je beste vriend, of je kindje. Je kunt altijd tegen hem praten of klagen als dat jou helpt. Hij is er altijd wanneer je hem nodig hebt. Hij zal je troosten en sommige honden hebben ook nog eens een goed gevoel voor humor! En als iets helpt tegen neerslachtigheid of stress, is dat natuurlijk lachen!

Katten

Als je het niet ziet zitten om naar buiten te gaan, je bent moeilijk ter been, je woont midden in het centrum van een drukke stad of je bent niet veel thuis, is een hond niet zo’n goede optie. Overweeg dan een kat.

Katten zijn een stuk zelfstandiger, maar hebben alsnog zorg nodig. Ze geven je een reden om uit bed te komen, want ze moeten immers eten. Het geluid dat een kat maakt die op zijn gemak is, heet spinnen. Dat is dat knorrende geluid. Dit wordt door mensen vaak als zeer ontspannend en rustgevend ervaren. Ook kunnen we veel over onszelf leren uit het gedrag van katten.

Net als honden kunnen katten erg grappig zijn. Honden hebben soms een goed gevoel voor humor, maar een kat is soms gewoon onhandig en klunzig. Dit levert de meest hilarische situaties op. Youtube staat vol met crazy cat video’s. En nogmaals, lachen werkt super goed tegen sombere gevoelens! En kat-knuffelen natuurlijk ook!

Knaagdieren, konijnen en vogels

Met konijnen en papegaaien heb ik persoonlijk geen ervaring, maar ik heb wel hamsters en gerbils (woestijnratjes) gehad. Ook heb ik ervaring met tamme ratten en parkieten.

Ook hier geldt: dieren hebben verzorging en aandacht nodig. In die zin wordt je dus verplicht om uit bed te komen om te voeren of de verblijven schoon te maken. Met een hamster knuffel je niet zo makkelijk, maar met ratjes of konijnen des te meer! Ratten hebben zelfs een uur per dag knuffeltijd nodig met hun mens. En knuffelen maakt gelukkig. Daarnaast kan het bijna niet anders dan dat je ontzettend warme gevoelens krijgt van een klein pluizenbolletje dat met zijn twee mini voorpootjes aan een stukje groente knaagt. Te lief!

Vogels zorgen over het algemeen voor geluid en muziek in huis. Als je je eenzaam voelt, hoor je altijd dat je niet alleen bent. En de ervaring leert dat het voldoening brengt als je je huisdier kunt leren praten :).

Let op: konijnen horen niet in een hok! Heb je geen veilige ruimte of tuin? Neem dan geen konijn! En ook de vogelkooi geldt alleen als schuilplaats en slaapkamer voor je vogel. Een vogel hoort in huis rond te vliegen. Zorg voor een stevige hor voor de ramen en zorg dat de vogel niet per ongeluk door de deur naar buiten of naar de keuken kan vliegen!

Vissen en andere waterdieren

Een aquarium is een levend schilderij. Het staat nooit stil, want de vissen (of salamanders/kikkers) zijn altijd actief aan het zwemmen. Ook eventuele waterplanten deinen rond op de stroming in de bak. Een heerlijk rustgevend gezicht en ideaal om uren voor te zitten als je ontspanning zoekt. In mijn beleving is dit fijner dan voor de tv hangen.

In mijn aquaria kan ik mijn creativiteit kwijt. Ik vind steeds andere manieren om de bakken in te richten (niet ten koste van de dieren uiteraard). Ik maak iets uit niets. Het begint met een kale glazen bak en het wordt een pareltje van een kunstwerk als het af is. Er zijn niet voor niets behandelingen zoals creatieve therapie, kunstzinnige therapie of drama om neerslachtigheid en somberheid tegen te gaan. Creatief bezig zijn kan echt helpen!

Als je in techniek, natuurkunde of scheikunde geïnteresseerd bent, kan je ook hier je ei in kwijt! (Als je daar niet in geïnteresseerd bent, dan ook).

Het houden van een aquarium kan een dure hobby zijn, maar als je fulltime buitenshuis werkt of allergisch bent voor dieren met vacht of veren is het wel een goede optie. Je zit namelijk alsnog in een routine van waterwissels en voeren. Ook als je drie dagen van huis wilt blijven, kan je een aquarium houden. Volwassen vissen hoeven echt niet elke dag te eten en ook een waterwissel is maar een keer per week. Sommige grotere (roof)vissen hoeven zelfs maar een keer per week te eten!

Reptielen

Als een hond, kat, knaagdieren of aquaria geen opties zijn, denk dan aan reptielen. Er zijn genoeg hagedissen, schildpadden en slangen voor beginners! Nu denk je vast: ‘Hoe kan een reptiel in hemelsnaam werken tegen stress en depressie!’?

Ook in het inrichten van een mooi terrarium kan je je creativiteit kwijt. Daarnaast geldt ook hier weer de routine: bakken schoonmaken en voeren. En ook hier kan je weer spelen met techniek, natuur- en scheikunde als je interesse daar naar uitgaat. Maar daarnaast is er nog iets wat veel mensen niet weten.

Sommige hagedissen zoals baardagamen, blauwtongskinken (behave de mijne) en groene leguanen vinden het prettig om met je mee naar buiten te gaan, net zoals honden! Dit natuurlijk alleen in de zomer, want de dieren hebben warmte nodig. Ze kunnen vrij in huis rondlopen (niet permanent) en zoeken menselijke warmte op om op temperatuur te blijven. Wij mensen ervaren dat als knuffelen en dat vinden we fijn want we ervaren genegenheid. Ook luipaardgekko’s vinden menselijke aandacht niet vervelend. En ook tegen deze beestjes kan je je verhaal vertellen, ook al luisteren ze niet. Het lucht alsnog op als je ergens mee zit!

En het gaat nog dieper.

Een bekende pettuber die ook aan paniekaanvallen lijdt, vertelde dat mensen die automutileren (zelfbeschadigen, zelfverminken), baat kunnen hebben bij een wurgslang. Klinkt eng, maar vrijwel alle slangen die je veilig als huisdier houdt, zijn wurgslangen en volledig ongevaarlijk (als je ze niet mishandelt). Het alternatief is een gifslang en dat zou ik absoluut nooit aanraden! Ook niet aan gevorderden! Afijn. Een slang heeft geen handen en voeten om zich mee vast te houden. Hij klampt zich dus aan iets vast door zijn lijf om iets heen te wikkelen met een lichte kracht. Bij sommige mensen kan het gevoel van een slang die zich om je arm heen wikkelt, hetzelfde gevoel opwekken als wanneer je automutileert. Maar dan zonder schade, littekens, ontstekingen, schaamte of schuld! En de slang wordt er ook niet slechter van. Ik heb mijn slangen overigens niet om die reden.

En ja, die kraaloogjes en de guitige kopjes… veruit de meeste reptielen zijn gewoon te schattig voor woorden 🙂

Heb jij ook een huisdier? Helpt deze jou ook bij stress, depressie, paniek of somberheid? Of op een andere manier? Laat een reactie achter en vertel hoe jouw huisdier jouw helpt! 

Als je huisdieradvies nodig hebt op het gebied van vissen en reptielen of aquariums en terrariums, kan ik je ook helpen!

Titelfoto van Pixabay.com

Disclaimer: Ik ben geen therapeut of psychiater en heb ook geen opleidingen of studies in die richting gevolgd. Als je echt met ernstige emotionele of psychische problemen kampt, zoek dan alsjeblieft hulp! Ik wil je best steunen, je bent niet alleen <3 xM.

Dit artikel bevat affiliate links. Het klikken op en bestellen via zo’n link kost jou niks extra’s, maar je helpt mij er wel mee. Lees hier meer.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Share This