Het is bijna lente! Dat betekent dat het tijd is voor een grote schoonmaak, jippie! Daaronder valt natuurlijk het uitruimen van je kledingkast. Ik heb al eerder geschreven over het ontwikkelen van een capsule wardrobe. Daarin noemde ik vier manieren voor het uitmesten van je kledingkast, waaronder de KonMari methode. Maar de andere drie methodes zijn minstens net zo leuk!

Deze drie manieren zijn:

 • Hanger-methode;
 • Swedish death cleaning;
 • Packing party/Moving game.

De hanger-methode

Dit is een vrij bekende methode voor het opruimen van je kledingkast. Het is eenvoudig om uit te voeren, maar ook een heel makkelijk voor als je wilt vals spelen of smokkelen. 

 1. Hang je hangers achterstevoren in je kast. Als je gewend bent om ze met de gebogen kant naar jou toe te hangen, dan hang je ze nu met de open kant naar jou toe, of andersom. 
 2. Draai de hanger weer om na het dragen en wassen van je kleding. 
 3. Kijk naar de stand van de hangers.
 4. Verwijder alle kleding uit je kast, die nog aan een ‘verkeerde’ hanger hangt. Dit kan je doen na elk seizoen of na een jaar.

De reden dat deze methode zo goed werkt, is dat je in één oogopslag kan zien wat je wel en niet draagt. Het werkt echter niet als je iets nieuws koopt, dat vervolgens één keer draagt en daarna nooit meer. En je kunt ook ‘vergeten’ dat je met deze methode bezig bent, omdat het over een langere periode wordt uitgesmeerd. Misschien heb je tijdens een schoonmaakactie alle hangers wel weer goed gedraaid. En wat nou als je niets ophangt, maar alles vouwt? Daar heb ik en variant op bedacht:

 1. Keer al je kleren binnenstebuiten.
 2. Keer ze weer goed, na het dragen en wassen van de kleding
 3. Vouw ze weer op en leg ze weer in je kast, maar dan niet binnenstebuiten.

Swedish death cleaning

Deze methode is bedacht door een Margareta Magnusson, een Zweedse oma, toen de KonMari hype een beetje af begon te nemen in 2017. De methode is makkelijk. Gooi alles weg waarvan je niet wilt dat je kinderen (of andere nabestaanden) daar nog mee zitten als jij er niet meer bent. Er komt al zoveel kijken bij een uitvaart, het zou vervelend zijn als jouw nabestaanden nog moeten gaan twijfelen over wat ze met de spullen in jouw kast moeten doen. Dit geldt overigens als handige methode voor het hele huis. Bewaar alleen dingen die je echt nodig hebt tijdens je leven en dingen die in de familie moeten blijven. Bewaar dingen die je waardevol vindt en gooi alles weg waarvan je niet wilt dat je nabestaanden dat in je huis vinden (zoals gênante dingen).

Packing party of Moving game

Wanneer was de laatste keer dat je verhuisd bent? Was jij er zo een die daarna heel lang uit dozen leefde? Daarop is deze methode gebaseerd. Je pakt alles wat je hebt in dozen in. Als je wat nodig hebt, haal je het uit die doos. Al het andere blijft in de dozen. Heb je na een seizoen of na een jaar nog spullen in de dozen? Dan heb je ze dus niet echt nodig en kunnen ze dus weg. Let wel op de seizoenen. Anders heb je over een half jaar niks meer om aan te trekken en moet je naar de winkel om onnodig geld uit te geven en dat willen we juist niet.

Opruimen is leuk!

Met deze drie manieren van opruimen, wordt het echt een pretje! Je bent voor je het weet klaar met het opruimen! Als je goed kijkt welke kleding je weg doet en waarom, ben je ook minder geneigd dezelfde soort kleren steeds opnieuw te kopen. Zou zonde van je tijd, geld en energie zijn. En van de ruimte in je kledingkast.

Welke manier ga jij toepassen en waarom?

xM. 

1 Reactie

 1. Natalie

  Erg leuke tips om die overvolle garderobe te lijf te gaan. Het helpt natuurlijk allemaal geen zier wanneer je de vrijgekomen ruimte meteen weer volhangt met nieuwe kleding die je vervolgens ook maar één keer draagt. En de mogelijkheden voor online kleding kopen maken het niet eenvoudiger.

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Share This