Van topondernemer Jim Bunch heb ik geleerd dat je leven drie hoofdthema’s heeft (happy, healthy, wealthy) waarin je je doelen kunt stellen en affirmaties kunt uitspreken. Dat heb ik dus ook gedaan voor de 2018 doelen. Omdat ik echt super veel doelen gesteld heb in 2018, is hier deel 2 van ‘mijn jaardoelen 2018’, waarin ik inga op het onderdeel Happy, oftewel Geluk. 

Happy (geluk)

In deze categorie staan doelen of activiteiten waar ik blij van word. Ik heb de doelen onderverdeeld in subdoelen die allemaal bijdragen aan het behalen van het hoofddoel.

1. Actief aan de huisdierhobby

 • Start petflat.nl (niet gelukt)
 • 1x dierendag per week (half gelukt)
 • 2x per jaar dierentuin (niet gelukt)
 • Dierendagboek bijhouden (niet gelukt)

Op de website petflat.nl staat nog steeds niks. Maar ik heb wel een logo, een Instagramaccount waar weinig op staat en een Facebookpagina en  YouTubeaccount. Er staat alleen nog niks op! Ik wilde heel graag huisdierblogger en PetTuber worden om zo de hobby een beetje terug te verdienen, want het hebben van 50+ huisdieren kost veel geld. 

Een vaste dierendag per week had ik wel vrij lang, de donderdag. Ik maakte dan alle terraria en aquaria schoon en uiteraard ook de kattenbak. Maar ik volg tegenwoordig een cursus Spaans op de dinsdag, dus dat is nu mijn ‘vrije’ dag, waardoor de donderdag nu een werkdag geworden is. Het nadeel is dat Spaans echt op het midden van de dag is, waardoor ik meteen veel minder tijd heb om de gehele dag te besteden aan de dieren. Daarom heb ik nu geen volledige dierendag meer, ik doe dingen nu meer verspreid door de week. 

Dit jaar ben ik maar 1 keer naar een ‘dierentuin’ geweest, dat was het oceanium in Lissabon, Portugal (Oceanário de Lisboa), waar ik naar het laatste werk van aquascape meester Takashi Amano ben geweest. Dat was echt meer dan fantastisch. Ik heb serieus nog nooit zoiets prachtigs gezien! Maar goed, het doel was 2 keer en het is maar 1 keer gelukt.

Vol goede moed ben ik ook begonnen aan het bijhouden van een dierendagboek, wie heeft wanneer gegeten, wie is wanneer verveld enzovoorts. Inmiddels werk ik met post-its die ik op de bakken plak. Wel heb ik sinds kort een whiteboard, dat nog opgehangen moet worden, maar dat zou het ook makkelijker moeten maken. 

Maar goed, het doel was om actief met mijn huisdierhobby bezig te zijn dit jaar. Dat betekent veel meer dan alleen op vaste dagen schoonmaken. Het betekent ook nieuwe soorten ontdekken, daarop studeren, eventueel nieuwe soorten houden en andere leuke dingen doen en daar plezier aan beleven. Ik ga 3 a 4 keer per jaar naar een terrariumbeurs en elk jaar 1 keer naar de vivariumbeurs (voor de aquariumhobby). Dat is dit jaar, zoals elk jaar, absoluut gelukt. Op dit moment zijn er nog 2 beurzen dit jaar, volgende zondag en de zondag erna. Verder ben ik een heel eind met het verbouwen van de dierenkamer. Ik heb nieuwe soorten in huis die ik al heel lang wilde dus eigenlijk kan ik concluderen dat ik wel degelijk actief met mijn huisdierhobby bezig ben geweest en daarom heb ik dit doel —> behaald!

 

2. Kunst en cultuur

 • Rotterdampas actief gebruiken (niet gelukt)
 • 4 concerten bezoeken (gelukt)
 • 4x naar het theater (niet gelukt)
 • 6 fictieboeken lezen (gelukt)
 • 6x naar het museum/een expositie (niet gelukt)
 • Saxofoonles nemen (niet gelukt)
 • 6x bioscoop (geen idee)

Mijn Rotterdampas moest verlengd worden, dat moet elk jaar. Je krijgt daarbij korting als je student bent. Wie mij kent, weet dat ik in maart mijn diploma Hbo-Rechten in ontvangst heb mogen nemen. Ik stond daarna nog steeds ingeschreven voor de andere opleiding die ik volgde op het Hbo (Sociaal-Juridische Dienstverlening). Ik wist op dat moment die niet af zou maken, maar ik bleef ingeschreven, omdat ik op bepaalde plekken nog studentenkorting kreeg. Tot ik op een gegeven moment de conclusie trok dat ik het collegegeld in termijnen betaalde en ik dus elke maand iets meer dan 150 euro ‘weggooide’ om zo steeds een paar euro korting te kunnen krijgen. En ook de pas had ik niet opnieuw aangevraagd. Dus ik heb mij uitgeschreven en tot op de dag van vandaag heb ik die nog steeds niet verlengd.

Eens zien. Ik ben in januari naar Lacuna Coil gegaan, zij speelden in Londen voor hun 20-jarig bestaan. Deze maand heb ik ze ook live gezien, in Leiden. Meer concerten heb ik niet bijgewoond. Maar ik ben wel naar het Bevrijdingsfestival, BOA (Baroeg Open Air) en Psy-Fi geweest. Dat zijn festivals waar ik wel degelijk een aantal bands/acts meegekregen heb, al was dat niet het doel van mijn aanwezigheid daar. Ik wilde gewoon gezelligheid. In Cuba was het precies Carnival toen ik daar was, dus ook daar heb ik wat livebands en -acts gezien, telt dat mee? Ik vind dat ik dit onderdeel behaald heb.

Ik ben welgeteld één keer naar het theater geweest dit jaar. Philip Geubels in het Nieuwe Luxor. Was fantastisch. Het doel was echter vier keer.. Dus dit doel heb ik niet behaald. Wel heb ik inderdaad 6 fictieboeken gelezen. Ik lees snel en in Cuba hadden we een aantal rustdagen ingepland, waardoor ik de kans kreeg om die boekenlijst eindelijk af te werken. Dat is dus wel gelukt!

Misschien was het een beetje ambitieus om 6 keer naar het museum of een expositie te willen en het is ook niet gelukt. In Londen hadden we er geen tijd voor, maar in Lissabon zijn we naar het MAAT-Museum geweest. In Rotterdam exposeerde een oud cliënt van toen ik bij VluchtelingenWerk werkte, dus ook naar toe gegaan. Mijn vriend heeft een fotoshoot gedaan en die foto’s werden samen met ander werk van de fotograaf tentoongesteld in Barendrecht, dus uiteraard ben ik ook naar die expositie geweest. Toen ik in Cuba was heb ik één museum uitgebreid van binnen bekeken (ook al was daar niet veel aan). Het was te proberen. 

Ik had mezelf beloofd dat ik saxofoonles zou nemen als ik gestopt was met roken. Het is wel makkelijk als je wat lucht in je longen hebt als je dat instrument wilt bespelen, namelijk. Ik heb uitgezocht wat les kost en wat het huren of kopen van een saxofoon kost en daar moest ik best lang voor sparen. Als ik al het geld van het niet kopen van de sigaretten daaraan zou besteden, zou ik volgende maand (december) eindelijk op les kunnen. Maar inmiddels rook ik weer, ik was 5 maanden gestopt. Dit doel is niet gelukt. 

Ik heb eerlijk gezegd geen idee hoe vaak ik naar de bioscoop ben geweest. In ieder geval 4 keer, denk ik? Nou ja, gezien de prijzen is dat ook wel genoeg denk ik. 6 keer is misschien een beetje overdreven. Zeker nu ik geen studentenkorting meer heb. 

Ik wilde dit jaar actief bezig zijn met kunst en cultuur, omdat ik daar veel van leer, omdat ik mezelf vaak moet dwingen om te ontspannen en om de deur uit te gaan en omdat ik het leuk vind. Dit jaar heb ik daar wel bewust aan gewerkt, in tegenstelling tot voorgaande jaren. Ik weet dat de teller met activiteiten een stuk lager had gelegen, als ik het niet als doel gesteld zou hebben. Ik kan dus zeggen dat ik dit doel —> alsnog bereikt heb!

3. Reizen en natuur

 • 1 nieuw land binnen Europa bezoeken (gelukt)
 • 1 nieuw land buiten Europa bezoeken (gelukt)
 • 4 vakanties/weekendjes weg (niet gelukt)
 • 4x strand/bos/park/polder/sneeuw wandeling (gelukt)

Over dit onderdeel kan ik kort zijn. Ik ben naar Portugal geweest en naar Cuba. Die landen had ik niet eerder bezocht. Ik ben in het bos en in de sneeuw geweest, op het strand, in het park en in de polder en ik heb er super veel van genoten! Nee, ik ben geen weekendjes weg geweest, maar wel 3 keer in het buitenland (incl. Londen, waar ik al te vaak geweest ben) dus ik vind dat ik dit doel heb —-> bereikt!

4. Huis af

 • Categorie 5 KonMari (gelukt)
 • Kapotte elektronica vervangen (gelukt)
 • KonMari digitaal (niet gelukt)
 • Schuur uitmesten (niet gelukt)
 • Balkon opruimen (gelukt)

Ik heb tot nu toe elk jaar een volledige KonMari-ronde gedaan. Het probleem is alleen dat ik nooit toekwam aan categorie 5 (sentimentele items). Maar dit jaar is dat mij eindelijk gelukt! Ik heb alleen nog steeds mijn digitale rommel nog niet opgeruimd. Mijn externe harde schijven en (oude) telefoons staan nog steeds vol met troep die ik absoluut niet nodig heb. Mijn inboxen puilen uit van de spam en oude nieuwsbrieven die ik niet eens meer interessant vind… Dit doel schuif ik even door.

Eerder dit jaar gingen mijn magnetron en koelkast kapot, deze heb ik vervangen. De wasmachine ging ook kapot, ik deel nu een nieuwe met een goede vriend van mij die schuin achter mij woont. Mijn telefoon heb ik vervangen want de oude deed steeds twee uur per dag wat ‘ie moest doen… en daarna niet meer. Oftewel, alles wat kapot is, heb ik vervangen. Opvallend trouwens dat vroeger alles langer mee ging. De magnetron, koelkast en wasmachine heb ik gekocht tussen 2005 en 2009. Kijk hoe lang ze het gedaan hebben!

De schuur is absoluut alles behalve opgeruimd of uitgemest want ik durf eigenlijk niet. Onze kelderruimte is gedeeld dus als ik spullen uit mijn berging moet halen, moet ik dat op straat uitzoeken (of in de woonkamer) en dan zien mensen mij lopen met allerlei zin en onzin. Volgend jaar (als het weer buiten-weer wordt) maar nogmaals proberen. Het balkon heb ik wel opgeruimd en schoongemaakt. Ook al is daar niks meer van te zien, het was wel gelukt. Het huis is niet af, lang niet. Het is nog steeds een puinhoop. Het is niet vies, maar wel rommelig en ik ben weer begonnen met een nieuwe verbouwing, dus ja. 2019. Dit jaar heb ik dit doel –> niet behaald. 

5. Knutselen en journaling

 • Puzzelen (niet gelukt)
 • 1x per week paper art (niet gelukt)
 • Dankbaarheidsboek bijhouden (niet gelukt)
 • Doelendagboek bijhouden (niet gelukt)

Wow. 

6. Sociaal, relatie

 • Minimaal elke 2 maanden XXX zien (gelukt)
 • 3x per jaar lang weekend beste vriend zien (niet gelukt)
 • Elke maand datenight met Toet (niet gelukt)
 • Andere beste vriend elke maand zien (gelukt)

Ik word helemaal vrolijk van dit doel! De XXX waar ik het over had, is nu een super goede vriendin. Met haar was ik ook naar Cuba en naar het theater geweest. En naar die expo van die oud cliënt van ons. We eten minimaal eens per twee weken samen en dan is het opeens middernacht! En dan zijn we nog niet uitgepraat. Zij is een topwijf, ik ben dankbaar dat ze in mijn leven is!

De beste vriend waar ik het over had, ga ik niet meer mee om. Wie mij kent, kent het verhaal, dus daar hoef ik nu niet over uit te wijden. De relatie met Toet is uit, maar ik heb een hele lieve nieuwe vriend met wie ik heel vaak datenight (of day) heb. Ik ben helemaal gek van hem (hihi)! Mijn andere beste vriend is mijn ex waar ik 5,5 jaar mee samen was. We hebben het allebei erg druk, maar toch zien we elkaar bijna elke week. We eten dan samen en kijken Netflix (zonder “chill”, uiteraard). Met hem was ik ook in Lissabon en op het Psy-Fi Festival. Hij is awesome, steunt mij in alles en ik ben mega blij met hem. Gast, je bent m’n mattie en super belangrijk voor mij! Doel —> bereikt!

7. Giving back, maatschappij, milieu

 • Zero waste lifestyle hanteren (niet gelukt)
 • Zoveel mogelijk boodschappen bij kleine ondernemers en ambachtslieden doen (niet gelukt)
 • 4 goede doelen maandelijks steunen (niet gelukt)

Als ik dit heel zwart/wit bekijk, heb ik dit doel niet behaald. Maar als we er dieper op in gaan, valt het allemaal best mee. Zero waste betekent dat alles wat je weggooit aan afval, gerecycled kan worden of geschikt is voor hergebruik. Een aantal van de nieuw aangeschafte huisdieren waar ik het over had, eten groente- en fruitafval. Dankzij deze dieren heb ik praktisch geen gft-afval meer. Ik dacht dat dat het laatste was wat ik aan afval produceerde, we hebben hier geen container waar dat in kan. Helaas blijkt dat ik alsnog restafval produceer: theezakjes, koffiefilters, kattenbakvulling, bodembedekking en poep van de rest van mijn huisdieren, tampons… Ik vergeet vast nog wat. Nou is het restafval dat ik dus wel produceer echt minimaal. Ik heb de kleinste maat pedaalemmer en hoef die maar 1 of 2 keer per maand leeg te gooien (als je het dieren-afval niet meerekent). 

Ik begon goed met het steunen van kleine ondernemers en ambachtslieden, maar daar is alleen nog van over dat ik naar de markt ga voor groente en fruit. Ik heb nog geen budget om alle boodschappen bij de bakker enzo te halen, ook al dacht ik eerder dit jaar van wel (en toen deed ik dat ook). Kleren kocht ik al bij de kringloop, waar ze mensen van de sociale werkplaats hebben lopen. Dus dat is wel maatschappelijk verantwoord. En ik steun 3 goede doelen, zij halen maandelijks geld van de daarvoor bestemde bankrekening. Maar goed, het is allemaal niet gelukt, dus het doel is —> niet behaald

8. Schrijven

 • Start geldblog (gelukt?)
 • start juridisch blog (niet gelukt)

Vroeger schreef ik altijd. Ik schreef korte verhalen, columns en poëzie. Ik was er ook best goed in. Ik heb zelfs een stripverhaal getekend en geschreven! De laatste jaren heb ik alleen nog verslagen geschreven voor mijn studie en op een gegeven moment blogs voor mijn dreadlockbedrijf. Ik wil heel graag iets doen met wat ik geleerd heb tijdens mijn opleiding. Een financieel/juridisch blog starten, was het idee. Anderen inspireren en informeren op een leuke manier. Met een juridisch tintje. De domeinnamen die ik daarvoor gereserveerd heb, zijn nog steeds leeg. Maar.. met dit blog ben ik toch aan het schrijven geslagen! And I love it! Het doel is om het juridische blog (dat alsnog ook over geld zal gaan) 6 maart gelanceerd wordt op YoungWiseFree.nl. Want 6 maart 2018 was mijn diploma-uitreiking, dus 1 jaar later is een mooie deadline. Ik vind dat dit doel —> behaald is!

Conclusie

Van de 8 doelen in de categorie Happy (geluk), heb ik er 5 behaald! Dat is een behoorlijk goede score, vind ik! Nou is 8 hoofddoelen in 1 categorie wel heel veel ook. Nu ik aan het reflecteren ben, merk ik dat ik niet alles even belangrijk vind om hard aan te werken. Voor volgend jaar worden het dus minder doelen, maar de doelen die ik ga stellen, zullen wel meer nut en belang hebben in mijn leven.

Welke happy-doelen heb jij gesteld? Hoeveel daarvan heb je bereikt? Hoe ga je dat volgend jaar doen?

xM.

Titelfoto van pixabay.com

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Share This