Geweldig doel, 10.000 euro sparen. Maar hoe ga ik dat doen? Nou, door minder geld uit te geven en door meer geld te verdienen. En waar ga ik dan op bezuinigen en besparen? Dat lees je hieronder!

1. Mijn eigen tips opvolgen

Ik heb op mijn laptop een hele lijst met (extreme) besparingstips (waar ik later nog over zal schrijven). En het wordt eens tijd dat ik die maar eens ga toepassen, want dat heb ik nog niet echt gedaan. Wel de gangbare tips natuurlijk, zoals geen lampen aan laten staan als je een kamer uitloopt, maar er zijn nog veel betere dingen.. Maar daar moet je nog maar even op wachten ;).

2. Ruilen en lenen

Als blijkt dat ik iets nodig heb wat ik niet in huis heb, kan ik natuurlijk naar de winkel rennen. Nou houd ik daar niet van, maar het is een optie. Beetje jammer alleen, is dat deze optie geld kost. En mijn doel is juist om geen geld uit te geven. Dus mijn plan is om rond te appen naar vrienden en familie of ik iets kan lenen. En als het iets is wat ik permanent nodig heb of iets wat op of kapot zal gaan, kan ik vast wel iets in mijn huis vinden dat zij willen hebben. Misschien plaats ik op dit blog, mijn Facebook, Instagram of YouTubekanaal wel een oproepje. Want misschien wil jij wel iets met mij ruilen!

3. Zakelijke kosten verlagen

Mijn spaardoel is een persoonlijk spaardoel en geen zakelijke. Maar als ik kan bezuinigen op mijn zakelijke kosten, kan ik mijzelf meer salaris uitbetalen. Nou valt dat eigenlijk onder ‘meer verdienen’ in plaats van onder bezuinigen, maar toch vind ik dat het meetelt. Want het is nog steeds een besparing. 

4. Minder roken

In mijn notitieboekje staat ‘stoppen met roken’. Ja, dat hebben we eerder gehoord. Ik zou het best kunnen hoor, als ik het belangrijk genoeg vind. En op dat punt ben ik nu niet. Wel ga ik een elektronische sigaret kopen. Want niet alleen schijnt dat minder ongezond te zijn, waardoor ik op lange termijn minder medische kosten kwijt ben, ook heb ik berekend dat het mij maandelijks in ieder geval de helft van het geld zou schelen! Dus dat wordt ’em sowieso!

5. Bankrekeningen sluiten

Heb ik net een artikel geschreven over waarom ik zoveel rekeningen heb, zeg ik nu dat ik ze ga sluiten. Ik kan het uitleggen! Ik heb momenteel bij meerdere banken inactieve rekeningen. Ik betaal nu geld voor saus, puur voor het hebben van de rekeningen, terwijl ik er dus niks mee doe! Dat kan anders. Dus uitzoeken welke dat zijn en sluiten die hap!

6. Boodschappenlijstjes maken

Dit is erg voor de hand liggend, maar toch moet het genoemd worden. Ik gebruik altijd wel boodschappenlijstjes, maar niet altijd efficiënt. Ik heb een reclamefolder-app op mijn telefoon. Deze laat mij de kortingen van die week zien bij allerlei verschillende winkels. Deze app heb ik al vrij lang. En ik heb er geloof ik maar twee maanden gebruik van gemaakt. Tijd om daar actief mee bezig te gaan dus! 

7. Geen nieuwe huisdieren

Schrik! Wat zegt ze nu? Ja, oké. Ik ga sowieso wel nieuwe huisdieren kopen. Maar alléén binnen mijn daarvoor bestemde budget van 10% van het salaris dat ik mezelf uitbetaal. En alléén dieren die bij anderen in de bak kunnen. Dus alleen vissen eigenlijk. Want die bakken draaien toch al. Die stroom ben ik toch al kwijt. En die 2 extra korrels voer tikken ook niet echt aan. En ik mag van mezelf alleen nieuwe reptielen als “vervanging” voor de huidige. Klinkt cru, maar ik bedoel het niet zo. Als je mij kent, weet je dat ik een luipaardgekko heb. Ze heet Pukkel en ze is 19. Luipaardgekko’s worden maar 15. Juist. Dus als zij overlijdt, mag ik wel een ander reptiel dat in haar pak zou passen en haar spullen kan gebruiken. Dat kost me niets extra dan wat ik nu aan haar kwijt ben. Zodoende. Maar geen extra zoogdieren of ongewervelden meer. (Houd mij hier alsjeblieft aan!!!) 

8. Tanken op de woensdag/zaterdag

Bij ons in de buurt zit een tankstation dat twee keer per week flinke kortingen geeft. Op de woensdag is dat 17 cent per liter en op de zaterdag 16 cent per liter. Op deze manier kan ik de auto 1 of 1,5 keer per maand voltanken, binnen budget. Verder heb ik een benzineprijzen-app op mijn telefoon die mij de goedkoopste benzineprijzen laat zien, waar ik ook ben. Dus daar maak ik dankbaar gebruik van!

9. Verzekeringen opzeggen/overstappen

Ik kwam er een tijdje geleden achter dat ik een aantal doelloze en dubbele verzekeringen heb en had. En ook dat ik er eentje heb die eigenlijk alleen zin heeft als ik niet kan sparen. Maar ik kan toevallig heel goed sparen. Voor een aantal verzekeringen ben ik al overgestapt naar een goedkopere verzekeraar. De rest moet ik nog even achteraan. 

10. Geen thuisbezorgd

Kort gezegd: geen eten bestellen. Dat gezegd hebbende ga ik nu even kalmeringsmiddelen innemen. Grapje. Maar soms gaat het echt veel te ver met mijn eten-bestel-gedrag. Ik mag binnen het leuke dingenbudget (10% van mijn salaris) wel uit eten met vrienden, maar eten bestellen is nu echt afgelopen

11. Water hergebruiken

Ik geef al langer mijn planten water met aquariumwater. Maar volgens mij kan mijn watergebruik nog veel strakker. De vloer dweilen met aquariumwater in plaats van met drinkwater bijvoorbeeld. Oké, staat op de lijst!

12. Spullen voor meerdere doeleinden gebruiken

Waarom zou je een poetsdoek kopen als je ook oude kapotte t-shirts hebt? Waarom papieren zakdoekjes kopen als je al wc-papier in huis hebt? Precies. Een mooie, lege glazen fles werkt ook prima als vaas. Dit punt vergt veel voorbereiding, want ik moet dus een lijst maken met daarop dingen die ik vaak koop tijdens het boodschappen doen, die eigenlijk niet hoeven. Volgens mij kan je baking soda en azijn voor 100+ doeleinden gebruiken!

13. Gratis samples eten

Mijn moeder en beste vriend krijgen echt een rolberoerte als ze dit lezen. Ja,  ik heb het echt gezegd. Ik ga die kant op. Jaren lang heb ik geweigerd dat soort dingen te doen. Ik dacht dat mensen dan dachten dat ik thuis niks te eten kreeg. Maar in het kader van bezuinigen is het wel een goed idee! Nee, ik ga me niet volstouwen natuurlijk, maar als iemand me wat aanbiedt, waarom zou ik dan nee zeggen? Het kan best werken als voorgerecht of toetje. Of tussendoortje. 

14. Winacties en prijsvragen 

Mocht ik in een situatie komen waarin ik iets niet in huis heb wat ik wel nodig heb en ik kan het niet lenen of om iets ruilen, kan ik altijd nog kijken of ik het ergens kan winnen. Toen ik klein was, won ik regelmatig dingen zoals cd’s en van die vormpjes om op je pannenkoek te leggen zodat je poedersuiker een stripfiguur was. Ja ja… Ik hoop op winacties waarmee ik iets nuttigs kan winnen, haha! 

15. Extreme cheapskates nadoen

Als al deze bovenstaande manieren nou niet werken, kan ik altijd nog mijn extreme cheapskates aantekeningen erbij pakken! Dat programma is echt een van de beste ooit gemaakt! Ik heb gelachen en gewalgd, maar ook daadwerkelijk goede tips gekregen! Ik zal daar nog een keer een artikel over schrijven. Voor wie het niet kent: het zijn extreem zuinige mensen (sommigen zijn ook echt gierig), die ons een kijkje in hun leven gunnen. Een van de smerigste dingen die ik heb gezien, is een stel dat een tandenborstel deelt. Bah! En ik snap ook niet waarom dat een besparing is, want die tandenborstel slijt twee keer zo snel op deze manier, waardoor je juist eerder een nieuwe moet kopen. Maar goed, als zij zich daar prettig bij voelen, wie ben ik dan om (hardop) daarover te oordelen?

 

Deze 15 bespaartips ga ik doorvoeren om succesvol het no spend year door te komen. Heb jij nog meer tips?

xM.

Titelfoto van Pexels.com

2 Reacties

 1. Mike

  Hi Meghan,

  Die benzineprijzen app lijkt me erg handig maar welke gebruik je precies? Over het niet thuis laten bezorgen van eten ben ik het helemaal met je eens! Wat dan overblijft is natuurlijk.. zelf koken.. Daarbij seizoensgroenten het goedkoopste en dan bij voorkeur bij de Lidl, als die in de buurt is. Besparen op eten scheelt bij mij heel wat en ook het flink verminderen van de keren of hoeveelheid vlees die je koopt. Iedere dag vlees is echt overbodig en mocht je toch je aminozuren binnen willen krijgen zijn eieren ook prima proteine bron. Stoppen met roken is altijd een lastige. Het is mij wel gelukt met een elektronische sigaret maar dat pakte voor mij uiteindelijk duurder uit. Type elektronische sigaret en vloeistof is naar eigen smaak en op een gegeven moment wilde ik exotische smaakjes van Amerikaanse fabrikanten die redelijk aan de prijs waren. Maar wel veel lekkerder. Die regelgeving in NL werd nogal strikt. Maar het is me uiteindelijk wel gelukt. En tenslotte. De ouderwetse spaarpot. Al het losse geld gaat daar in. Betalingen die ik eigenlijk alleen nog maar met mijn telefoon. Maar dat losgeld uit de spaarpot wat ik heb opgespaard kom soms wel van pas en dan heb je direct/indirect ook weer bespaard op een uitgave van je bank rekening 🙂

  Groetjes!

  Mike

  Antwoord
  • Meghan - O.N.S.

   Hey Mike,

   ik zal stap voor stap ingaan op wat je zegt:
   Benzineprijzenapp
   Zelf koken: kan, maar ik kan ook bij vrienden/familie gaan eten 😉
   Groente: ik ga voor groente naar de markt tegen het einde van de dag elke woensdag/om de woensdag.
   Vlees: koop/maak ik al jaren niet meer
   Roken: ja, als het voor mij ook duurder uitpakt, moet ik iets anders bedenken. Gewoon minder roken bijvoorbeeld 😉
   Spaarpot: heb ik! Ik verzamel om de zoveel tijd al het geld uit alle tassen/zakken en gooi dat in die spaarpotten, gesorteerd op muntsoort. Deze ga ik volgend jaar storten idd!

   Groetjes, Meghan

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Share This