De tijd vliegt! De tweede maand van mijn no spend year is inmiddels voorbij. Wat ging goed en wat ging minder goed? Dit is de tweede update, februari 2019.

Ik houd niet van koken.

Dat ik geen keukenprinses ben, wist ik al. Sterker nog, ik vind koken echt helemaal niet leuk! En boodschappen doen ook niet. Dit zorgt er dus wel voor dat ik met mezelf geconfronteerd word. Want ik heb vanwege mijn blessure vorige maand geen boodschappen kunnen halen voor deze maand. Ja, ik ga hooguit eens per maand, want ik vind het echt verschrikkelijk. Twee keer heb ik eten besteld… nou werd er wel in de kosten gedeeld, maar toch. Eigenlijk slaat het nergens op.

Leermoment 1

Als je echt geld wilt besparen, moet je misschien toch boodschappen doen en géén eten bestellen. Dat wist ik wel, maar blijkbaar heb ik herhaling nodig..

 

Kringloopwinkels en Ikea zijn niet verleidelijk

Ik was met mijn moeder bij de kringloopwinkel. Eigenlijk ging ik kijken voor verhuisdozen, maar het bleek dat ze die daar niet hadden. Ik weet van twee waar ze dat wel hadden, maar daar zouden we niet op tijd aankomen in verband met file. Maar goed, de kringloop zit vol koopjes. Koopjes die je niet nodig hebt, echt niet. En blijkbaar kan ik die weerstaan! Dat zelfde geldt voor de Ikea waar ik met mijn vriend was om mijn dekmatras te kopen. En hij had nog wat andere dingen nodig. Ze hebben daar washi tape en in mijn collectie is altijd plek voor meer. Maarrr… ik heb het toch laten liggen! 

Leermoment 2

Mijn leermoment is eerder een soort van openbaring, denk ik. Ik wist niet dat ik dit soort spullen zo goed kon weerstaan! Beetje trots hier :). 

 

Wish is wél verleidelijk

Mijn vriend had een vest nodig. Deze was alleen via Wish te bestellen, bleek na uitvoerig online onderzoek. Hij vroeg of ik ook wat nodig had. Ik zei eerst van niet, maar ja, toch zat ik met een schuin oog te kijken. Resultaat, 2 paar laarzen en een vest. Nou had ik (volgens mij) wel schoenen nodig. Want ik had geen zwarte casual schoenen. Dacht ik. Voor het gemak vergat ik dat ik in december vier paar sneakers gekocht had, waaronder drie paar zwarte, in een fysieke winkel. Dan wel met een flinke korting (105 euro voor vier paar), maar nu heb ik dus opeens wel heel veel schoenen. Zoveel heb ik er nou ook weer niet nodig. De schoenen in december zaten overigens wel in het budget, ik had er al voor gespaard en ze stonden al heel lang op mijn verlanglijst. Los van schoenen heb ik nog steeds niks om aan te trekken overigens, want ik ben te enthousiast geweest met het opruimen van mijn kledingkast

Leermoment 3

Ga niet op Wish rondneuzen als je geen budget hebt of als je een no spend year hebt! Echt, doe het niet! Ik heb bedacht dat ik mijzelf een paar van de laarzen cadeau doe voor mijn verjaardag volgende maand en ik krijg het andere paar van mijn vriend. Het vest zit in het ‘leuke dingen’-budget.

 

Studieverslaving

Ik had mezelf zo beloofd geen extra cursussen te gaan volgen voor ik er weer eentje afgerond had. Op de lijst met ‘te volgen cursussen’ staan er nu nog 4. En die wil ik al heel lang volgen. Het zijn zakelijke cursussen trouwens. Nu had een van de aanbieders een korting. Ik had met mezelf afgesproken om dit alleen te gaan doen als het de helft van de prijs was en als het in termijnen betaald zou kunnen worden. Nou was de cursus met 2000 euro afgeprijsd en dat is niet de helft van de prijs, echt lang niet. Maar er kon wel in termijnen betaald worden dus ik dacht, ik ga ervoor. Dat was een dom idee. Want het is altijd duurder als je in termijnen wilt betalen, waardoor het uiteindelijk op hetzelfde bedrag uitkwam als de oorspronkelijke prijs. Dus ik heb vriendelijk verzocht dat ik weer uitgeschreven werd. En na wat overtuiging zouden ze dat ook gaan doen. WIN! In plaats daarvan ga ik nu een goedkopere doen.

Leermoment 4

Ik moet echt iets doen aan mijn studieverslaving! Dit gaat echt nergens meer over. Maar goed ik vind het wel erg dapper van mezelf dat ik toch een uitschrijfverzoek gestuurd heb. Want een persoonlijk faillissement hoort niet bij een no spend year! Ik moet leren dit echt beter in de hand te houden.

 

Buurtsuper = super duur

Zoals gezegd vind ik boodschappen doen verschrikkelijk. Maar goed. Mijn vriend heeft aan de overkant van de straat een buurtsuper. Buurtsupers staan erom bekend dat ze iets duurder zijn dan de supermarkten die je op een bedrijventerrein of winkelcentrum vindt. Grapje dus. Ze zijn niet iets duurder. Ze zijn véél duurder! Maar ik wilde dus écht niet naar de gewone supermarkt! Dus wij naar de buurtsuper. Avondeten, brood, boter (x2), melk (x2) en deo. Lief als ik ben, bood ik aan om te betalen. Ik kreeg een hartverzakking. 42 euro!

Leermoment 5

Oké, dus dat doen we niet meer. Gewoon maar weer naar mijn vaste supermarkt. 42 euro voor een halfvol winkelmandje… ongelooflijk. Ik kan er nog steeds niet van slapen. Bij wijze van spreke dan. Mijn hemel. Pfoe!

Inkomsten en uitgaven

In februari heb weer bijna fulltime gewerkt, dus ik heb mijn normale inkomen weer ongeveer terug. Ook heb ik wat achterstallige betalingen ontvangen van klanten. Dat is super fijn. Ik moet alleen opletten dat het er niet weer te snel uitvliegt. 

Het enige wat ik gekocht heb in februari is:

 • Eén keer boodschappen (42 euro);
 • Twee keer thuisbezorgd (28 en 20 euro, gedeelde kosten met 3 en 2 personen); 
 • Sigaretten (120 euro);
 • Benzine (85 euro, 2 keer getankt);
 • Dekmatras (100 euro, uit noodzakelijke-kosten-budget);
 • Bodembedekking voor mijn reptielen (90 euro, uit hobby-budget); 
 • 2 paar laarzen en een vest (43 euro);
 • Parkeerkaart Safaripark Beekse Bergen (9,50, uit leuke-dingen-budget).

Dit is exclusief zakelijke kosten. Wat vind ik hiervan. Kan beter, kan slechter. Het stoort mij dat die boodschappen zo duur zijn, dat ik niet één maar zelfs twéé keer eten heb besteld en dat ik zonder plan schoenen gekocht heb. Die niet eens meer in mijn schoenenkast passen…

Spaarsaldo 28 februari 2019

 • Noodfonds: 863,63 
 • No spend year spaarrekening: 0,00

Super netjes! Mijn noodfonds is gegroeid met 553,63 sinds 31 januari! Dat betekent dat ik bijna kan beginnen met het vullen van de no spend year spaarrekening! Ik gok dat de laatst 136,37 volgende week wel op de rekening kan staan. En dat ondanks mijn thuisbezorgd- en afhaalverslaving!

Hoe gaat het met jouw no spend challenge? Hoe gaat het bij jou?

xM.  

Titelfoto van Pixabay.com

4 Reacties

 1. M

  Wat een leuk blog! Ik houd dit jaar ook een no spend jaar maar bij mij ligt het allemaal wat anders omdat ik nog thuis woon. Veel succes!

  Antwoord
  • Meghan - O.N.S.

   Heyhey, houd jij jouw no spend year ook bij op een blog? Als je nog thuis woont, kan je zelfs nog veel meer sparen/besparen als je een inkomen hebt! Super leuk! Wat is jouw spaardoel? Groetjes, Meghan

   Antwoord
 2. Ruth

  Je geeft wel veel uit voor een no spend year ?. Uit ervaring weet ik dat helemaal niks uitgeven makkelijk is. Dan heb je de discussie met jezelf niet om wel of niet iets te kopen.

  Antwoord
  • Meghan - O.N.S.

   Hoi Ruth,
   bedankt voor je reactie.

   Niks uitgeven wordt lastig als je moet eten en wonen 🙂
   Ik heb de kans niet gehad (of genomen) om de rest van het jaar te updaten, maar heb veel beter gepresteerd hoor!

   Groetjes, Meghan

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Share This