Wat is een no spend year?

Je hebt ze vast wel voorbij zien komen: de no spend months. 1 maand per jaar geen geld uitgeven als dat niet strict noodzakelijk is. In zo’n maand mag je dus wel geld uitgeven aan je woonlasten en voedsel. No spend challenges zijn best nuttig als je inzicht wilt in wat écht noodzakelijk is in je budget en wat niet. Je spaart zo een lekker zakcentje om iets leuks van te doen, om een grote uitgave van te doen of om schulden af te betalen. 

Nou geef ik wel vaker een maand geen onnodig geld uit, ik houd namelijk niet van shoppen. Dus voor mij was een no spend month geen uitdaging. Ik vond op Youtube een Tedx talk van een vrouw die een no spend year had ingelast. Nou was zij daar wel heel fanatiek in, zij gaf namelijk helemaal geen geld uit. Dat kon in haar geval ook, want ze woonde samen met een partner die blijkbaar genoeg geld verdiende voor twee personen. [Spoiler] Uiteindelijk liep ze rond met kapotte kleding. [einde spoiler]. Later vond ik nog meer video’s van (voornamelijk) vrouwen die hetzelfde gedaan/geprobeerd hebben. Ik ben door deze mensen geïnspireerd geraakt. Ik dacht, dat kan ik ook!

Waarom een no spend year?

Heel kort samengevat, om geld te (be)sparen. Om heel eerlijk te zijn, heb ik wat schulden om af te betalen. Niks ernstigs. Een ervan is een ‘kleine’ schuld van 2632 euro bij een onderwijsinstelling waar ik een opleiding (thuisstudie) van gekocht had terwijl ik daar eigenlijk geen geld voor had. De andere is mijn gigantische studieschuld. Mijn doel is om daarvan 5000 euro te kunnen afbetalen van de studieschuld in 2019 en de andere schuld volledig. Ik heb van Duo te horen gekregen dat ik nog 12 jaar lang moet aflossen, maar ik doe dat graag in 6 jaar zodat ik niet veel te veel rente betaal. 

Daarnaast heb ik een aantal spaarpotjes die ik moet vullen. Voor deze spaarpotjes is in totaal afgerond 19.000 euro benodigd. En nee, dat lukt me niet in 1 jaar, maar met 2 a 3 no spend jaren zou dat moeten lukken. Nog een reden is dat ik nu nog steeds niet begonnen ben met geld opzij zetten voor mijn pensioenvoorziening. Het is nu toch wel tijd, gezien ik 32 word in 2019.

Verder is het zo dat je tegenwoordig een veel lagere hypotheek kan krijgen als je nog een studieschuld hebt. En ik vind het toch wel tijd worden voor een koophuis inmiddels, ook al vind ik mijn huurflat erg leuk… Over een paar jaar las ik daarom nóg een no spend year in, zodat ik geen volledige hypotheek hoef aan te vragen, omdat ik dan een groot deel eigen geld kan inleggen. 

Tot slot, maar niet ten overvloede:

 • Schulden hebben is niet cool (want je voelt je arm en je bent blut);
 • Geld lenen is verschrikkelijk (want je voelt je schuldig en incapabel om normaal met geld om te gaan);
 • Geld lenen kost geld (of vriendschappen, trots en eer).

Spelregels

Ik mag wél geld uitgeven aan:

 • Huur, g/w/e, voedsel;
 • Vitaminepillen;
 • Belastingen;
 • Vervoer (met huidige budget);
 • Educatie (geen nieuwe opleidingen, Meghan!);
 • Sport (onder voorwaarden);
 • Zakelijke uitgaven (met huidige zakelijke budget)
 • Noodzakelijke vervangingen met huidige budget);
 • Mijn dieren (met huidige budget).

Ik mag géén geld uitgeven aan:

 • AL HET ANDERE!
 • Dus ook géén nieuwe opleidingen, Meghan!!!!

Smokkelmaanden

 • Maart (i.v.m. verjaardagen van mij en mijn vriend, maar alleen aan extra eten en eventueel booze);
 • één maand in het voorseizoen en één maand in het naseizoen (om toch even een weekje – of twee – weg te kunnen);
 • december (want, december. Maar niet te overdreven).

In de volgende blogs lees je hoe ik me voorbereid op mijn no spend year. Wish me luck!

xM.

Titelfoto van: Pexels.com

Pin It on Pinterest

Share This