Ik ben een sloddervos. Ik heb echt verschrikkelijk veel spullen verzameld sinds mijn puberteit. Toen mijn ex bij mij introk, was er eigenlijk geen plek voor hem. Dat moest dus anders. Via YouTube vond ik de KonMari methode voor het opruimen en organiseren van je huis. Ik heb meteen het boek Opgeruimd! gekocht. Dit heeft voor altijd mijn leven veranderd. Hoe dat? Lees verder!

KonMari? Wat?

De opruimmethode is bedacht door mevrouw Marie Kondo, een Japans opruim- en organisatiegenie. Dus ik wist meteen dat het goed zat. Zij heeft al honderden huishoudens geholpen met hun woning, direct en indirect. In haar boek The life-changing magic of tidying up (Opgeruimd! in het Nederlands) vertelt ze dat ze het zat was om alleen maar steeds spullen te verplaatsen en dat het na het opruimen nog steeds niet ‘rustig’ aanvoelde in huis. Ze schrijft ook dat het eigenlijk niet normaal is dat mensen alleen maar steeds nieuwe opbergoplossingen aanschaffen zoals kunststof dozen, om spullen in op te bergen die we eigenlijk niet nodig hebben of leuk vinden. En dan meer spullen kopen om die dan ook weer in nieuwe opbergoplossingen opbergen. Ik vind haar oplossing hiervoor meer dan briljant, dus ik deel hem graag!

Stap 1

Verdeel je spullen in 5 categorieën: kleding, boeken, papier, overig en sentimenteel. Deze volgorde is belangrijk omdat het over het algemeen makkelijker is om afstand te doen van (oude) kledingstukken dan van sentimentele items zoals erfstukken, foto’s en dergelijke. Laat spullen van anderen met wie je het huis deelt met rust. Je kunt alleen beslissingen nemen over je eigen spullen.

Stap 2

Verzamel al je spullen uit één categorie uit het hele huis op één grote hoop. Dit kan bijvoorbeeld op bed zijn of op de vloer als je daar ruimte voor hebt. Observeer de enorme hoop. Als je (nog) geen minimalist bent, is het waarschijnlijk mega veel! Pak dan elk individueel item op, houd het vast en stel jezelf de vraag: ‘Maakt dit mij gelukkig/blij?’ Of zoals zij zegt: ‘Does it spark joy?’ Je voelt als het goed is direct het antwoord. Uiteindelijk eindig je met twee stapels. Een stapel die terug de kast in mag met uitsluitend spullen waar je blij van wordt en een stapel met spullen die je huis zullen verlaten.

Stap 3

Ruim je kast weer in. Als het goed is, voelt het nu heel anders aan om ernaar te kijken! Verwijder de spullen direct uit je huis, zodat je niet weer de neiging krijgt om het weer in te ruimen. Dus verkopen, doneren, weggooien, wat jij het best vindt passen.

Stap 4

Doe dit in alle categorieën en houd je aan de volgorde. Voor elke categorie zijn er specifieke punten waar je op moet letten. Daar zal ik in de reeks artikelen uitgebreid op in gaan.

Stap 5

Eerst opruimen en dan pas inrichten. Raak niet in de verleiding om meteen voor alles de ultieme plek te vinden. Gewoon inruimen is natuurlijk wel handig, maar pas nadat je hele huis of kamer gedaan is, kan je zien waar alles echt hoort. Alles zou zijn eigen plekje moeten hebben. Als je toch geen plek hebt voor dingen, heb je waarschijnlijk nog spullen in huis die er niet echt horen.

Stap 6

Doe je hele huis in één keer. Het maakt niet uit als je een dag of twee geen tijd hebt, maar laat er geen weken of maanden tussen zitten. Als je eenmaal in de flow zit, gaat het namelijk een stuk sneller dan wanneer je er steeds opnieuw in moet komen.

Stap 7

Eigenlijk is dit geen stap, maar ik moet het toch benoemen. Volgens haar voer je deze methode namelijk maar één keer uit. Want als je nu nieuwe spullen gaat kopen, stel je jezelf al automatisch de vraag of je er wel echt gelukkig van wordt. Dus op lange termijn heb je ook baat van deze methode. Er komen dus als het goed is veel minder spullen je huis binnen en alleen maar spullen die je blij maken.

 

In de volgende delen van de reeks loods ik je stap voor stap door alle categorien heen en laat ik je zien hoe ik het zelf heb aangepakt!

Ben jij bekend met de methode? Lijkt het je wat?

xM.

Titelfoto van Pexels.com.

Dit artikel bevat affiliate links. Het klikken op en bestellen via zo’n link kost jou niks extra’s, maar je helpt mij er wel mee. Lees er hier meer over.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Share This