De afgelopen jaren had ik stelselmatig één jaarlijks terugkerend doel: schuldenvrij het nieuwe jaar in. Met uitzondering van mijn (gigantische) studieschuld lukt dat ook steeds. Toch vond ik mezelf in het nieuwe jaar weer in de schulden… dat is natuurlijk niet goed, maar daardoor weet ik wel als geen ander wat de beste methodes zijn om schulden af te lossen! In dit artikel leer ik je hoe je dat doet, zonder dat je de schuldsanering in hoeft!

Let op: het beste is natuurlijk dat je geen schulden maakt, behalve misschien een hypotheek. Maar als je je al in een schuldensituatie bevindt, dan zijn onderstaande methodes voor jou misschien een oplossing. De onderstaande methodes zijn geïnspireerd door het boek van Dave Ramsey.

De sneeuwbalmethode

 1. Maak een lijst van alle schulden die je hebt. Groot en klein, langlopend en kortlopend. Schulden waaraan je nu al afbetaalt en waaraan je nog niet/tijdelijk niet afbetaalt.
 2. Sorteer de lijst van laag naar hoog. Dus begin bij het kleinste bedrag en eindig met het hoogste.
 3. Betaal nu de kleinste schuld af en verder geen andere schulden, tenzij je daarvoor een betalingsregeling hebt! In dat laatste geval spreek je met de schuldeiser (het bedrijf of de instantie waarbij je de schuld hebt) af dat je het laagst mogelijke bedrag per maand betaalt.
 4. Nadat de kleinste schuld betaald is, begin je aan de tweede op de lijst. Is die afgelost? Dan los je de derde af. En ga zo door tot al je schulden afbetaald zijn!

Voordelen

Het grootste voordeel van deze methode is dat je al heel snel voelt dat je goed op weg bent. Het geld dat je normaal onder je andere schulden verdeelt, kan je allemaal in de kleinste schuld kwijt. Die is daardoor in rap tempo afgelost. Je bent steeds erg blij als je er weer eentje van de lijst kan afstrepen. Het geld dat je over hebt van het afbetalen van vorige (kleinere) schulden, steek je in je volgende schuld op de lijst, zodat die ook met veel grotere stappen wordt afgelost. Dat voelt veel fijner dan wanneer je op elke schuld maandelijks een klein deel aflost.

Nadeel

Schulden met een hoge rente blijven misschien langer staan, wanneer dat de grotere bedragen zijn. Daardoor groeien die schulden en lijkt het of je je minimale termijnbedrag in een zwart gat gooit. Als je goedkoper uit wilt zijn, is de lawinemethode misschien beter voor jou.

De lawinemethode

 1. Ook nu maak je een lijst van alle schulden die je hebt.
 2. Sorteer de lijst van schulden met een hoge rente naar schulden met een lage rente. Begin met hoog en eindig met laag.
 3. Je begint met het afbetalen van de schuld met de hoogste rente en verder geen andere schulden, tenzij je daarvoor een betalingsregeling hebt. Wanneer dit het geval is, probeer dan met de schuldeiser af te spreken dat je het laagst mogelijke maandelijkse bedrag betaalt.
 4. Nu de schuld met de hoogste rente betaald is, begin je aan de tweede op de lijst. Wanneer ook die afgelost is, dan begin je aan de derde. Et cetera, et cetera.

Voordelen

Deze methode heeft als grootste voordeel dat dit meestal goedkoper is dan de sneeuwbalmethode. Schulden worden namelijk hoger doordat de rente doorloopt. Als de rente voor een maandelijks bijkomend bedrag is dan je minimale betaling, wordt de schuld dus alleen maar groter en ben je alleen maar rente aan het afbetalen! Het tweede voordeel kan zijn dat vaak de schuld met de hoogste rente ook vaak het grootste bedrag is. Hoe fijn voelt het als je dat monster van je papiertje kan afstrepen!

Nadeel

Als de schuld met de hoogste rente ook de grootste schuld is qua bedrag, duurt het waarschijnlijk ontzettend lang tot je de schuld hebt afbetaald. Hierdoor kan je de moed verliezen en misschien zelfs opgeven. Misschien is de sneeuwbalmethode dan een betere methode voor jou, ook als dat misschien iets duurder is.

  Mijn schuldensituatie

  In 2018 had ik best wat schulden, allemaal ontstaan vanaf eind van de zomer. Ik werd ziek nadat ik uit Cuba terug was en daarna had ik een grote inzinking vanwege problemen in mijn vriendengroep (geen smoes, wel waarheid). Voor het afbetalen heb ik de sneeuwbalmethode gebruikt, omdat rente niet echt een factor was. Als ik mijn studieschuld bij DUO niet meetel, kom het op het volgende neer (afgerond).

  • Betalingsachterstand opleidingsinstituut: 2600 (150 per maand);
  • Lening bij beste vriend: 950 (geen termijnen);
  • Terugbetaling aan overheidsinstelling: 816 (2 termijnen i.p.v. 8 door miscommunicatie);
  • Roodstaan: 1000 (variabele termijnen);
  • Huurachterstand: 725 (geen termijnen).

  Daarnaast had ik zakelijk twee betalingsachterstanden van totaal (afgerond) 870 euro. Deze zijn in september en december volledig betaald.

  Totaal ruim 6000 euro! 

  Daarvan staat nu dus alleen nog die schuld bij het opleidingsinstituut, omdat ik daar maandelijks aan afbetaal. Dus ondanks de hoge dierenartskosten van mijn overleden kat, heb ik dus ruim 3400 euro afbetaald in minder dan 5 maanden. Best goed toch? (Ik sta er zelf van te kijken!)

  De roodstand heb ik direct afbetaald nadat ik een belastingteruggave heb gehad. Daarna heb ik ook meteen de bank gebeld en gezorgd dat rood staan niet meer mogelijk is. Erg verstandig! De overige schulden heb ik afgelost door extra uren te werken.

  Doel voor 2019

  Een beetje voor de hand liggend waarschijnlijk, maar ik wil vooral GEEN schulden maken in 2019. Voor mijn No Spend Year wil ik zelfs 10.000 sparen!

  xM.

  Titelfoto van Pixabay.com

  0 reacties

  Een reactie versturen

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Pin It on Pinterest

  Share This