Door mijn studieverslaving ben ik aan veel studies begonnen. Daarvan heb ik er inmiddels daadwerkelijk afgerond. En dat tijdens het runnen van een eigen bedrijf en tegelijk met het volgen van een andere studie. Mijn vriend daarentegen vindt schoolbanken verschrikkelijk. Maar ook hij heeft netjes zijn diploma gehaald. Hoe we dat voor elkaar gekregen hebben? Wij hebben gebruik gemaakt van de deeltijd/BBL-variant. Wat is dat? Lees verder!

Wat is deeltijd studeren?

Wanneer je gaat studeren, kan je bij veel studies en opleidingen kiezen tussen voltijds, deeltijd en duaal. Op het Mbo kan je kiezen tussen BOL en BBL, waarbij dat laatste de deeltijdvariant is. BOL of voltijds betekent dat je 4 of 5 dagen per week in de schoolbanken zit, soms van ‘s ochtends vroeg tot het einde van de middag. Als je geen recht hebt op studie’financiering’ of als je een baan en/of kinderen hebt, is het misschien handiger om voor BBL of deeltijd te kiezen.

De BBL-variant kan je alleen kiezen als je onderwijs volgt op Mbo-niveau. De afkorting BBL staat voor Beroeps Begeleidende Leerweg. Dit betekent dat je 4 dagen per week werkt in een functie die relevant is voor je opleiding.

Op het Hbo kan dit als je in deeltijd studeert. Je werkt dan 4 of 5 dagen per week en volgt 1 dag of meerdere avonden per week colleges. Het is niet bij alle opleidingen verplicht om relevant werk te hebben tijdens het volgen van je studie. Duaal betekent dat je de eerste twee studiejaren voltijds studeert en de laatste twee jaar in het werkveld werkt tijdens het afronden van je studie.

Wat is het verschil tussen deeltijd en thuisstudie?

Een thuisstudie volg je vaak (maar niet altijd) bij een particuliere onderwijsinstelling. Deze instelling kan in grote mate zelf de school- of collegegeldtarieven bepalen. Hierdoor vallen de kosten vaak hoger uit dan bij reguliere opleiders. Bij thuisstudie zijn er geen wekelijkse vaste lesdagen en er is vaak ook geen aanwezigheidsplicht. Soms kan je ook geen studie’financiering’ of levenslanglerenkrediet aanvragen. Je krijgt alle lesstof in readers thuisgestuurd en stelt in een online omgeving je vragen aan docenten. Je stuurt ook je huiswerk in via deze omgeving of per e-mail, hoewel sommige opleiders ook de mogelijkheid bieden om dit nog per post te doen. Examenkosten zitten niet in de prijs van de opleiding. Als je dus een examen (toets of tentamen) wilt afleggen, moet je daar nog los voor betalen. Je kunt voor de examens zelf een datum en locatie kiezen. Er zijn vaak geen duidelijke deadlines voor het maken van toetsen of het inleveren van verslagen. Thuisstudie vergt ontzettend veel discipline en zelfstandigheid. Echt heel veel. Super veel!

Wat zijn de voordelen van studeren in deeltijd?

 • Het grootste voordeel is dat je geen studielening nodig hebt. Sterker nog, je kunt deze niet aanvragen. Je bouwt zo dus geen schuld op!
 • Je krijgt salaris omdat je (al) werkt en dat is meestal een hoger bedrag dan dat je überhaupt zou kunnen lenen.
 • Tijdens je studie bouw je (relevante) werkervaring op en soms zelfs (alvast) je pensioen.
 • Deeltijd studeren of een BBL-opleiding volgen is heel fijn voor mensen die niet lang stil kunnen (of willen) zitten om naar een docent te luisteren.
 • In sommige gevallen wordt je studie of opleiding betaald door je werkgever, dus je bent daar verder geen kosten aan kwijt.
 • De meeste werkgevers die een studie betalen, eisen zelfs dat je na je opleiding een aantal jaar in het bedrijf blijft werken. In die zin kun je dus spreken van baangarantie! Ga je voortijdig weg, betaal je de studie alsnog terug.
 • Bij een aantal Hbo-opleidingen is de deeltijdvariant goedkoper dan de voltijdse.
 • Je hoeft niet op zoek naar een stageplaats, want je hebt al een werkervaringsplek, dus die stress bespaar je jezelf ook.
 • Veel bedrijven waarbij je een BBL-opleiding nodig hebt, betalen ook je schoolboeken en soms ook extra certificaten die je nodig hebt om de werkzaamheden te kunnen uitvoeren.
 • De klas Hbo-deeltijders bestaat grotendeels uit gemotiveerde studenten, die zelf gekozen hebben om (weer of als nog) naar school te gaan. Niet omdat het moet.
 • De klassen bestaan vaak ook uit oudere studenten (kan ook een nadeel zijn).
 • Als je nog leerplichtig bent of nog niet startbekwaam bent, maar je wilt toch gaan werken, dan kan dat als je in deeltijd studeert of een BBL-opleiding volgt.
 • De verslagen en werkstukken die je moet schrijven, zullen vaak gaan over je huidige werkplek. Je hoeft dus niet na te denken over een onderwerp.
 • Een studie op de universiteit duurt soms twee keer zo lang als de voltijdse variant. Je hebt dus meer tijd om de stof te begrijpen of om andere dingen te doen.
 • Je kunt meteen op je werk toepassen wat je op school geleerd hebt en vragen over de praktijk kan je op school kwijt.

Wat zijn dan de nadelen?

 • Niet alle opleidingen en studies zijn in deeltijd of BBL te volgen.
 • Je hebt iets meer discipline en zelfstandigheid nodig op het Hbo. Het aantal lesuren is beperkt, dus je zult heel veel huiswerk zelfstandig moeten doen.
 • Een docent heeft door het beperkte aantal lesuren minder tijd om vragen van studenten te beantwoorden.
 • De klassen bestaan vaak uit oudere studenten (kan ook een voordeel zijn).
 • De klassen kunnen bestaan uit studenten die daar alleen maar zitten ‘omdat dat moet’, zij hadden hun tijd liever aan werken besteed.
 • De verslagen en werkstukken die je moet schrijven, zullen vaak gaan over je huidige werkplek. Je kunt dus niet echt creatief zijn in het bedenken van je onderwerp.
 • Een academische studie in deeltijd duurt soms 2 keer zo lang als de voltijdse variant, waardoor je dus (veel) ouder bent wanneer je afstudeert.

Iets voor jou? 

Zoals je kunt zien zijn er veel meer voordelen dan nadelen aan studeren in deeltijd. Als jij nog (of weer) een keuze moet maken, kan je op basis van wat ik schreef vast wel een kiezen! Ik hoop dan wel dat de studie of opleiding die jij wil doen aangeboden wordt in deeltijd. Los daarvan, je hoeft natuurlijk niet te gaan studeren als je dat niet wilt.

Laat je weten wat het geworden is?

Of ga je niet (meer) studeren? Heb jij voltijds of deeltijd gedaan en wat vond je daarvan?

xM. 

Titelfoto van Pexels.com

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Share This