Overweeg je (opnieuw) te gaan studeren? Of heb je al een opleiding afgerond? De kans bestaat dat je niet weet/wist wat je moe(s)t gaan doen. Zeker als jouw omgeving bestaat uit hoger opgeleiden die van jou verwachten dat je opleiding of studie op een hogechool of universiteit afrondt. Ik ben hier om heel lomp ‘in your face’ te zeggen: je hoeft absoluut géén hogere opleiding te volgen! En het is helemaal prima dat je dat niet wil doen of gedaan hebt!

Dokter of advocaat

Er zijn natuurlijk uitzonderingen. Als je een beroep wilt gaan uitoefenen waarbij daadwerkelijk een diploma of getuigschrift van het hoger onderwijs nodig is, dan moet je die studie natuurlijk wel volgen. Het maken van zo’n studiekeuze is natuurlijk belangrijk voor het beroep wat je wilt gaan doen. Maar niet iedereen wil zo’n soort beroep uitoefenen. En ik heb het idee dat je mensen dat vaak vergeten.

Ik erger mij dood.

Een aantal jaar geleden wat ik met mijn toenmalige vriend op een feestje van vrienden van zijn familie. Al deze mensen zijn (erg!) hoog opgeleid. Er werd gevraagd wat hij inmiddels deed qua werk. Hij werkt in een winkel als groenteboer. Hun reactie was: ‘Oh, maar dat is toch óók goed?’. Dat is zo’n neerbuigende opmerking! Mijn nu-ex was er ook echt even kapot van en ook ik erger de me dood. Want ik ben ‘maar’ kapper. Waarom is het zo’n probleem als iemand in een winkel werkt nadat de puberteit voorbij is?

Stigma

Ik heb het idee dat er een stigma hangt rondom ‘laagopgeleiden’. Ik zet dit bewust tussen aanhalingstekens want ik zie het zelf absoluut niet zo! Kennelijk wordt er gedacht dat je niet beter kunt of dat je dom of lui bent. Aan die mensen wil ik het volgende vragen:

Heb jij er wel eens over nagedacht hoe jij eten op je bord krijgt zonder ‘laagopgeleiden’?

Wie gaat jouw huis bouwen of je auto repareren?

Hoe denk je dat je aan je kleding komt?

Wie gaat je haar doen?

Hoe kom jij op jouw werk zonder wegen of machinisten?

Wie assisteert jou en neemt jou het werk uit handen als je bedrijfseigenaar of manager bent?

Hoe ga je zorgen dat jouw afval wordt opgehaald? Wie maakt het gebouw schoon waar jij werkt of naar studeert?

Wij kunnen niet zonder ‘laagopgeleiden’!

Ik vind het echt belachelijk dat er zo op deze mensen wordt neergekeken! Mijn vriend is lasser/ijzerwerker. Zonder hem valt iedereen van bruggen en balkons af! Zijn vak is noodzakelijk in westerse samenlevingen en dat wordt vaak vergeten.

Laat je niet gek maken. Als je geen hogere opleiding wilt gaan volgen, laat je alsjeblieft niet pushen door je omgeving of de maatschappij! Er zijn genoeg leuke en belangrijke mbo-opleidingen en een aantal dingen kan je ook in de praktijk leren. Ga een ambacht leren, is heel leuk, doe ik zelf ook. Ik ben dreadlockspecialist en daarvoor heb ik alles in de praktijk geleerd. Niets mis mee!

Een opleiding kiezen

Als je dan toch gaat studeren of een opleiding gaat volgen, is het wel belangrijk dat je de juiste keus maakt. Nergens staat dat je geen mbo mag gaan doen na je vwo of zelfs na je hbo. Begrijp me niet verkeerd. Ik hecht wel waarde aan een opleiding. Niet zo zeer aan het papiertje, maar je leert gewoon zoveel dingen die je later nog nodig hebt zoals netwerken, vergaderen en doelen stellen. En laat je niet wijs maken dat je minder waard bent met een ‘lagere’ opleiding of dat een verkeerde studiekeus niets uitmaakt, want dat klopt niet.

Weet jij al wat je gaat doen? Laat een reactie achter!

xM. 

Titelfoto van Pexels.com.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Share This