Altijd als ik aan iemand vertelde dat ik in het verleden meerdere studies niet afgemaakt (en eentje wel), kreeg ik hetzelfde te horen: ‘We moeten sowieso te vroeg kiezen wat we willen worden!’ of ‘Je bent nooit te oud om te leren’. En dat klopt ook wel, maar er zitten best wat nadelen aan het maken van de verkeerde studiekeus. Welke dat zijn? Dat lees je hier.

Nadelen? Welnee!

Ik vind gek genoeg steeds meer mensen die claimen dat het niet uitmaakt wat je gaat studeren. Zij zeggen dat de meeste mensen op latere leeftijd (of al vrij snel) van gedachten veranderen en iets anders gaan doen qua werk. En dat is ook zo. Een heleboel mensen werken in een branche of sector waar ze geen studie of opleiding in hebben gevolgd. Voor die branches is dat ook vaak niet nodig. En anders is er wel een interne opleiding of mogelijkheid om (bij)scholing te krijgen. Er zijn ook mensen die zeggen dat werkgevers vaak alleen naar werkervaring kijken en niet naar diploma’s. En dat jouw klanten jouw karakter en persoonlijkheid voornamelijk interessant vinden en niet je diploma’s. Daar zal ook wel een deel van waar zijn, maar tóch zitten er vrij veel nadelen aan het maken van de verkeerde studiekeus.

Je leeftijd

Als je direct na de middelbare school een studiekeus maakt en later verander je die, kost dat tijd. Je bent dus ouder dan de meeste mensen die de opleiding volgen. Dit kan een nadeel zijn, zeker als je een voltijdse studie of opleiding volgt. Ik heb het meegemaakt dat ik bijna twee keer zo oud was als andere klasgenoten! Direct na de middelbare school ben je ergens tussen de 16 en 18 en toen ik met Hbo-Rechten begon, ging ik richting de 30. Mijn beste vriend was tijdens zijn opleiding de 30 al gepasseerd en was dus letterlijk twee keer zo oud als sommige klasgenoten. Het nadeel daarvan is dat je in een andere fase in je leven bent. Meestal ben je wat serieuzer en gemotiveerder als je wat ouder bent. En veel vrijer, blijer en meer ontspannen als je wat jonger bent. En dat is logisch, maar wel vervelend. Want je vindt dan geen aansluiting bij je klasgenoten. Samenwerkingen verlopen niet altijd soepel en je maakt moeilijk vrienden.

Je leeftijd speelt ook mee als je gaat solliciteren. In verband met het minimumjeugdloon verdient iemand die veel jonger is, maandelijks minder geld. Jij hebt exact dezelfde papieren, maar bent duurder, puur omdat je ouder bent. Waarom zouden ze jou dan aannemen? Dit geldt natuurlijk niet altijd, maar ik heb dit vaak genoeg gezien! En tot slot, hoe later je begint met werken, hoe later je (in de meeste gevallen) ook pas start met het opbouwen van je pensioen!

Studiekosten

Een aantal jaar geleden heeft de overheid besloten dat je gestraft wordt als je als hogeropgeleide van gedachten verandert of als je wilt doorstuderen op een hoger niveau. Ze hebben het instellingscollegegeld (instellingstarief) ingevoerd. Dit betekent dat je en hoger bedrag aan collegegeld kwijt bent als je al eerder een opleiding in het hoger onderwijs hebt afgerond. 

Als je al een bachelor hebt en je wilt een tweede gaan volgen, betaal je een hoger tarief. En dat zelfde geldt voor de tweede master als je er al eentje hebt afgerond. Tenzij je de twee bachelors of twee masters tegelijkertijd volgt. Deze regel is een vervanging voor de langstudeerboete, die ook nergens op sloeg. Deze regel geldt niet als je tweede opleiding in de onderwijs- of zorgsector valt, maar weer wel als je eerste studie daar ook onder viel. 

Voor de duidelijkheid: als ik nu nog een bachelor zou willen volgen, die niet over onderwijs of zorg gaat, zou ik in plaats van ongeveer 2000 euro per collegejaar, tussen de 8000 en 12.000 euro kwijt zijn per collegejaar. En dan heb ik het nog niet over studies als geneeskunde, die weer veel duurder zijn!

Je mag dus eigenlijk niet van gedachten veranderen. Omscholen en doorstuderen zijn blijkbaar niet gewenst. Lang leve de kenniseconomie (of niet?)! Een verpleegkundige die arts wil worden heeft pech. Tenzij zij of hij rijk is, natuurlijk. Want dat werk verdient fantastisch goed, toch?

Schulden 

Oké dus je hebt geen geld voor een tweede studie? Dan leen je toch gewoon? Om de gestrafte student te ‘helpen’, kan je tegenwoordig een levenlanglerenkrediet aanvragen bij Duo. Dat is eigenlijk gewoon een studielening voor wanneer je geen recht (meer) hebt op reguliere studie’financiering’. Yay, schulden

Of is een tweede studie niet van toepassing omdat je de eerste nog niet afgerond hebt? Da’s pech, gift weg! Tegenwoordig is alle studie’financiering’ een lening. Vroegah was dat nog een gift, als je dan tenminste op tijd je studie afrondde. Dus de tijd die ervoor staat, plus 1 jaar. Als voorbeeld mocht je dus 5 jaar over een Hbo-opleiding doen (want die duren vier jaar). Ik heb mij laten vertellen dat er mensen zijn die in de overgangsregeling zaten, en dat zij uiteindelijk alsnog de pineut (kuch) bleken te zijn. Gewoon terugbetalen

Baankansen 

Er zijn dus studies die bijna gegarandeerd zorgen dat je niet het werk gaat doen dat je leuk vindt. Het zijn opleidingen waarvan ik vind dat je ze als tweede studie zou moeten doen, maar niet als enige. En dan natuurlijk tegelijk met de eerste, want anders moet je natuurlijk het instellingstarief betalen. De opleidingen waar ik het over heb zijn onder andere WO filosofie, culturele antropologie, kunstgeschiedenis, archeologie, Hbo rock academy, vrijetijdsmanagement diermanagement, Mbo muziek en Hbo culturele/kunstzinnige therapie. Dit wil zeggen, als je ergens in dienst wilt dan. Ik denk dat je als ondernemer veel meer opties hebt. 

Daarnaast zijn er banen die over een jaartje of 10-15 niet meer bestaan. Althans niet voor mensen. Robots en artificial intelligence (AI) nemen alles over. Uit onderzoek van vorig jaar blijkt dat er tussen de 2 en 3 miljoen banen zullen verdwijnen en dat op dat moment bijna 290.000 studenten opgeleid werden voor een baan die in de toekomst vervuld zal worden door een robot. Het feit dat ze al ver gevorderd zijn met het ontwikkelen van zelfrijdende auto’s en zelfvarende schepen wil al best wat zeggen, vind ik! 

Netwerken

Als je het bovenstaande leest en je bent nog niet overtuigd, dan heb ik hier nog een bonus-nadeel voor je. Als je een opleiding in werkveld A hebt gekozen en je kiest een baan of carrière in werkveld B, dan ken je waarschijnlijk nog maar weinig mensen in die branche. Als je een gerelateerde opleiding hebt gekozen, is je netwerk daardoor al groter. Je hebt misschien al gastdocenten of gastsprekers ontmoet en op een stagemarkt heb je ook nieuwe mensen gesproken. Deze kans mis je dus ook door het maken van een ‘verkeerde’ studiekeuze. 

“Maar Meghan, hoe maak ik dan de juiste studiekeuze?” Nou 100% garantie kan ik niet geven, maar ik kan je wel wat tips geven. In een ander artikel 😉 Overigens is een verkeerde keuze nooit écht verkeerd. Je leert sowieso vaardigheden die je altijd nodig zult hebben. Op tijd komen (kuch), samenwerken (kuch), onderhandelen, discussiëren en leerdoelen stellen misschien? En je leert waarschijnlijk ook dingen die gewoon handig zijn voor in het dagelijks leven. Gewoon een keus maken dus. Niet geschoten, altijd mis. Dat is als je tenminste wilt gaan studeren, want dat hoeft absoluut niet!

Heb jij de juiste keus gemaakt?

xM. 

Titelfoto van Pexels.com. Foto in tekst van Pexels.com

4 Reacties

 1. Earl

  Hey, leuk artikel…hoop dat dit wat jonge studenten wakker schudt….

  Antwoord
 2. Marie

  Het blijft belangrijk om je goed voor te lichten over je studiemogelijkheden. Zelf heb ik verschillende tests gedaan om erachter te komen welk werkveld goed bij mij past. Ondertussen ben ik al een aantal jaar werkzaam als verpleegkundige wat nog steeds goed bij mij past.

  Antwoord
  • Meghan - O.N.S.

   Helemaal mee eens, Marie!
   En alle respect naar jou toe in deze moeilijke tijden!

   Studiekeuzetests zijn soms best handig inderdaad.
   Bij mezelf heb ik gemerkt dat ik nogal ‘partijdig’ was bij het invullen van de vragen.
   De antwoorden die ik gaf, wezen dan al in een bepaalde richting bedoel ik.

   Maar super dat het voor jou wel gewerkt heeft!

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Share This