Ik schreef eerder een artikel over waarom ik zoveel verschillende (spaar)rekeningen heb, hoe ik op dat idee ben gekomen en hoe dat in het plaatje van goed budgetteren past. Hieronder kan je lezen waar deze rekeningen precies voor zijn en hoeveel procent van mijn inkomsten ik maar elke rekening overmaak. 

Zakelijke rekeningen

 • Ontvangsten DBM (100%);
 • Ontvangsten ONS (100%).

Daarvan…

 • Belastingen (10% van Ontvangsten DBM);
 • Kosten DBM (20% van Ontvangsten DBM);
 • Kosten ONS;
 • Salaris (70% van Ontvangsten DBM);

Later…

 • Belastingen 2 (spaarrekening).

Alle inkomsten die uit mijn dreadlockbedrijf binnenkomen, komen automatisch op de Ontvangsten DBM rekening (mijn bedrijf heet Dreads By Meghan). Alle klanten hebben dat rekeningnummer en ook mijn pinautomaat is gekoppeld aan die rekening. Van die rekening maak ik 10% over naar de Belastingenrekening. Ik moet namelijk 6% btw afdragen over het daadwerkelijke dread-werk en 21% over de verkoop van zeepjes, kralen, douchemutsen en al het andere wat ik verkoop. Tijdens het berekenen van de Profit First percentages, bleek dat 10% voor mij het juiste percentage is om opzij te zetten om btw te kunnen afdragen.

Niet al te lang geleden maakte ik daarna 30% van de ontvangsten over naar de Kostenrekening, omdat na lang rekenen bleek dat ik behoorlijk veel zakelijke cursussen, trainingen en (les)programma’s volgde. Nu ik meer inzicht heb, kon ik dat terugbrengen naar 20%, waardoor ik mezelf een salarisverhoging heb kunnen geven! Yay! Voor ONS (dit blog) moet ik de percentages nog berekenen.

Elk kwartaal moet ik kwartaalaangifte doen. Ik moet dan opgeven hoeveel omzet ik gemaakt heb en de ontvangen btw (omzetbelasting) aan de belastingdienst afdragen. Soms is dat minder dan wat er op die rekening staat. Het geld wat ik dan overhoud, stort ik op de Belastingen-spaarrekening. Zo ontvang ik er nog wat rente over, voordat ik het met de jaarlijkse aangifte (inkomstenbelasting) alsnog moet betalen. Ik heb het bedrag dan alvast op mijn rekening staan. Overigens moet dat moment nog komen, want ik heb dit systeem pas dit jaar ingevoerd en komende lente is het volgende moment voor belastingaangifte.

Privérekeningen

Salaris (zakelijke rekening) 100%

 • Needs maandelijks (54%);
 • Needs 3-12 maanden (spaar, 5%);
 • Hobby (10%);
 • Leuke dingen (10%);
 • Goede doelen (1%);

Ik heb dan 20% over om te verdelen tussen de overige spaarrekeningen:

 • Noodfonds (10%);
 • Vakantie en reizen (5%);
 • Eigen risico’s (3%);
 • Ziekenfonds (2%);

Nieuwe spaarrekeningen (staat nog niks op):

 • No spend year – E 10.000 challenge (spaar);
 • Studie en cursussen (spaar);
 • Overig;
 • Overig 2 (spaar).

Op mijn zakelijke Salarisrekening staat niet elke week of maand hetzelfde bedrag. Ik weet daarom niet precies welke bedragen naar welke privérekeningen overgemaakt moeten worden. Daarom werk ik met percentages en volgens mijn variant van de 50/30/20 methode. Op dit moment is dat 59/21/20 en mijn doel voor 2019 is 49/21/30. 

Needs maandelijks is puur de vaste lasten, waarvan in verband met gemak niet alles noodzakelijk is, maar het zijn wel voornamelijk vaste bedragen: Huur, g/w/e, internet+tv, telefoonrekening, verzekeringen, collegegeld en automatisch updaten ov-chipkaart. Daarnaast zit in de 54% een vast bedrag voor boodschappen en benzine.

10% van mijn salaris gaat naar mijn hobby’s (knutselen en huisdieren) en 10% naar leuke dingen. Hieronder vallen dingen als uit eten, stappen, kleding en schoenen, eten bestellen, cadeautjes boeken (niet zakelijk), impulsaankopen en alle andere dingen die absoluut niet noodzakelijk zijn om in leven te blijven. 1% van mijn salaris gaat naar goede doelen. Ik vind het namelijk zeer belangrijk om een bijdrage te kunnen leveren aan de maatschappij, nu ik geen tijd of geld over heb om vrijwilligerswerk te kunnen doen. Mijn streven voor 2018 was om stelselmatig 4 goede doelen per maand te steunen en ik zit nu op 3 dus dat is best mooi.

Oeps…

De Needs 3-12 maanden is (helaas) een spaarrekening. Mijn idee was om jaarlijks een vast bedrag opzij te zetten voor gemeentebelasting, waterschapsbelasting en andere belastingen die eigenlijk maar eens per jaar van je rekening gehaald worden. Ook heb ik een uitvaartverzekering die per kwartaal wordt overgemaakt, evenals de wegenbelasting. Ik kwam op het percentage van 5% omdat als ik elke keer dat percentage van mijn salaris op die rekening stort, ik aan het einde van het jaar genoeg geld op die rekening heb staan om al die verzekeringen/belastingen in één keer te betalen, wat meestal minder geld kost. En ik er dan nog wat rente over gekregen heb. 

En hier zit de fout in mijn plan. Momenteel betaal ik al die dingen per kwartaal. Er blijft dus steeds niks over om te kunnen sparen voor volgend jaar, om alle betalingen dan in één keer te kunnen voldoen. Daarnaast had ik er niet over nagedacht dat bedrijven geen geld van een spaarrekening kunnen halen. Ik moet dus elke maand dat bedrag naar mijn Needs-maandelijks rekening overmaken en dan daarvandaan de betaling doen. Erg onhandig. Tijd dus om dat anders aan te pakken. Maar eens bedenken hoe… 

Ik snap dat dit best veel informatie en leeswerk is, daarom ga ik verder in op mijn spaarrekeningen en percentages in deel 3!

Heb jij een idee hoe ik mijn Needs 3-12 maanden potje kan verbeteren?

xM.

 

Titelfoto van Pexels.com

Dit artikel bevat affiliate links. Het klikken op en bestellen via zo’n link kost jou niks extra’s, maar je helpt mij er wel mee. Lees hier meer

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Share This